Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Στόχος ό,τι κινείται»

Σαρώνει το νότο απ' άκρη σ' άκρη η ισραηλινή αεροπορία, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα παροχής βοήθειας στους αποκλεισμένους πολίτες, ενώ μαίνονται σκληρότατες μάχες στο έδαφος

Από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς στην πόλη Κίαμ

Associated Press

Από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς στην πόλη Κίαμ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε σταθερή κλιμάκωση βρίσκονται οι σκληρές μάχες σώμα με σώμα του ισραηλινού στρατού με μαχητές της «Χεζμπολάχ» και άλλων οργανώσεων στο νότιο Λίβανο, καθώς εντείνεται ο διπλωματικός «πόλεμος» και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια σφοδρότατων συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πόλη Μπιντ Τζμπάιλ (η οποία, όπως φαίνεται έχει γίνει ορόσημο, καθώς τις τελευταίες βδομάδες οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν έχουν καταφέρει να την προσπεράσουν), σκοτώθηκαν 2 Ισραηλινοί έφεδροι και τραυματίστηκαν άλλοι 5.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού. Η προειδοποίηση της ισραηλινής αεροπορίας ότι θα πληγεί οποιοδήποτε όχημα κινείται στο, ούτως ή άλλως, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο του νοτίου Λιβάνου, από το ύψος του ποταμού Λιτάνι και κάτω, έχει προκαλέσει οργή στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον ΟΗΕ αλλά και στα σωστικά συνεργεία του Λιβάνου. Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιοχές, για να παράσχουν βοήθεια σε τραυματίες, να συλλέξουν και να καταμετρήσουν νεκρούς, αλλά και να προσφέρουν την περισσότερο από αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, νερό) στους εγκλωβισμένους κατοίκους.

Ενδεικτικό της λογικής των Ισραηλινών εισβολέων είναι ότι έπληξαν με ρουκέτες τη νεκρώσιμη πομπή που είχαν δημιουργήσει οι κάτοικοι του χωριού Γκαζίγια, νοτιοανατολικά της Σιδώνας, για να κηδέψουν τους 15 νεκρούς συγχωριανούς τους από τους βομβαρδισμούς της Δευτέρας. Από τη χτεσινή επίθεση σκοτώθηκαν 6 πολίτες και τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 28, γεγονός που εξόργισε περαιτέρω τους κατοίκους, που ούτως ή άλλως είχαν μετατρέψει την κηδεία σε διαδήλωση κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Επίσης, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων από τα αεροπορικά πλήγματα που δέχτηκε η συνοικία Σίγια, της νότιας Βηρυτού, το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει πολυκατοικία. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν μέχρι χτες βράδυ τις έρευνες, ενώ είχαν ανασυρθεί τουλάχιστον 30 νεκροί, με τους τραυματίες να είναι διπλάσιοι.

Οι λιβανικές αρχές έδωσαν χτες ένα νέο συνολικό απολογισμό των θυμάτων, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει από τις περιοχές που είναι προσεγγίσιμες. Σύμφωνα με αυτόν, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.064 (970 πολίτες) και οι τραυματίες τους 4.000, ενώ από το 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, τουλάχιστον οι 200.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, χτες, 60 ρουκέτες έπληξαν το ισραηλινό έδαφος χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα ή ζημιές. Οπως έγινε γνωστό, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει σχέδια τυχόν επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων.

«Καμπανάκι» για καρκίνο, περιβάλλον

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για την Προστασία της Μεσογείου προειδοποίησε, χτες, ότι πρέπει να ληφθούν «επειγόντως» μέτρα για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας που έχει προκληθεί στα ανοιχτά του Λιβάνου και της Συρίας από το βομβαρδισμό του σταθμού παραγωγής ενέργειας Τζιγιέ, νοτίως της Βηρυτού, στις 14 Ιούλη. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, την ημέρα του πλήγματος διέρρευσαν στη θάλασσα 10.000 τόνοι καυσίμου και έκτοτε έχουν διαρρεύσει άλλοι 20.000 τόνοι.

Υπογραμμίζεται ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς δεν πρόκειται για απλό πετρέλαιο αλλά για χημικές ουσίες που αποτελούν καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι το βενζόλιο. Οι ουσίες θεωρούνται εξαιρετικά καρκινογόνες ακόμη και στην εισπνοή τους, γεγονός που σημαίνει ότι ο λιβανικός και συριακός πληθυσμός έχει, ήδη, υποστεί τεράστιες συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ