Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Και τώρα τι;

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Το ανώτατο εκλογοδικείο του Μεξικού απέρριψε τις καταγγελίες και ενστάσεις που αφορούν τις εκλογές του Ιούλη για την ανάδειξη του Κογκρέσου, δίνοντας στο κόμμα ΡΑΝ και τον Φελίπε Καλντερόν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση της χώρας. Φυσικά, ερωτηματικό παραμένει το ποιος είναι πρόεδρος, που οι εκλογοδίκες θα πρέπει να ανακηρύξουν έως την 6η Σεπτέμβρη το αργότερο.

Προς το παρόν ησυχία επικρατεί στο στρατόπεδο του πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας και προεδρικού υποψήφιου Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και το κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) του οποίου ηγείται, τα μέλη του οποίου έχουν κηρύξει «πολιτική ανυπακοή», αφού έκαναν λόγο περί νοθείας του αποτελέσματος των εκλογών της 2ας του Ιούλη, στις οποίες το κυβερνών κόμμα ΡΑΝ φέρεται να κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά.

Το PRD είχε αμφισβητήσει και ορισμένα αποτελέσματα στις εκλογές για το Κογκρέσο. Το κυβερνών κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN) του Καλντερόν θα διαθέτει 52 έδρες στη Γερουσία, τις περισσότερες από κάθε άλλο κόμμα, αλλά δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με την απόφαση του εκλογοδικείου. Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), που κυβέρνησε το Μεξικό το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, θα περιοριστεί σε 33 έδρες στη Γερουσία, ενώ το PRD του Ομπραδόρ θα έχει μόλις 28 έδρες.

Το PAN θα έχει 206 έδρες στην Κάτω Βουλή, το PRD 123 και το PRI 105.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ