Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ασταμάτητες οι εκρήξεις βομβών

Μετά από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Associated Press

Μετά από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 28 τραυματίες είναι ο χτεσινοβραδινός απολογισμός βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε χτες σε ανοιχτή αγορά της Βαγδάτης. Ολα τα θύματα ανεξαιρέτως είναι άμαχοι, σύμφωνα με τη δοσιλογική «αστυνομία» του Ιράκ, η οποία κατά τα άλλα «επιχειρεί να ξεκαθαρίσει» τμήματα της πρωτεύουσας από «μαχητές του εχθρού» με τη βοήθεια ενισχύσεων που οι ΗΠΑ έστειλαν στην πρωτεύουσα. Στην Μπακούμπα, εν τω μεταξύ, σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι σε ανταλλαγές πυρών, ενώ, στη Μουκνταντίγια, 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν -- περιλαμβανομένων 2 αστυνομικών -- από έναν όλμο και μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου. Ενας Ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε από πυροβολισμό αγνώστου στην Μπαλάντ, ενώ στη Μοσούλη εκτελέστηκε ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας. Στη Μανσούρ της Βαγδάτης, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά στο όχημά του με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο ίδιος και να τραυματιστούν 3 αστυνομικοί και 2 πολίτες. Πέντε σώματα, τα 2 ακέφαλα, ανασύρθηκαν στο μεταξύ από τον ποταμό Τίγρη κοντά στη Σουάιρα. Αλλες 2 σοροί βρέθηκαν στον ποταμό Μαχρούτ κοντά στη Μουκνταντίγια.

...και παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους σε ομιλία του χτες στο Λάνκαστερ της Πενσιλβάνια υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Ιράκ, καταδίκασε το αίτημα που (κάποιοι) Δημοκρατικοί προβάλλουν να επιστρέψουν οι αμερικανικές δυνάμεις στην πατρίδα τους και έκανε την εκφοβιστική προειδοποίηση ότι αν οι Αμερικανοί φύγουν, το Ιράκ θα μπορούσε να γίνει μια χώρα που «θα μπορούσε να ελέγχεται από τρομοκράτες διατεθειμένους να χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο ως όπλο»!

Η δήλωση αυτή, αν συνδυαστεί με την αποκάλυψη της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς - σε ένα ρεπορτάζ περί των αυξανόμενων επιθέσεων εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ ενός ειδικού, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο - ότι «αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια για την πιθανότητα η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράκ να μην επιβιώσει», ότι δηλαδή «εξετάζουν εναλλακτικές άλλες της δημοκρατίας» (η υπογράμμιση δική μας), δίνει μάλλον τον περίγραμμα των αμερικανικών σχεδίων: το Ιράκ και το πετρέλαιό του θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Ουάσιγκτον με κάθε κόστος, ακόμα κι αν χρειαστεί η αιματοχυσία να συνεχιστεί και να επιβληθεί χούντα.

Πάντως, η κατοχή γίνεται ιδιαίτερα δαπανηρή. Κατά το δημοσίευμα των Τάιμς, 38 Αμερικανοί σκοτώθηκαν τον Ιούλη, από 42 το Γενάρη, ωστόσο ο αριθμός των τραυματιών πολλαπλασιάστηκε από 287 τον Γενάρη σε 518 τον Ιούλη. Η ανάλυση των 1.666 βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν στο Ιράκ τον Ιούλη (!), προστίθεται στο ρεπορτάζ, δείχνει ότι το 70% εξ αυτών «είχαν στόχο την υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτική δύναμη». Το 20% είχε στόχο ιρακινές δυνάμεις, και 10% πολίτες. Η βία στο Ιράκ «είναι στο αποκορύφωμά της»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ