Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο

«Ντόλλυ»
«Ντόλλυ»
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προτείνει για τη χειμερινή περίοδο 2006 - 2007 ένα πλούσιο ρεπερτόριο, με μεγάλη ποικιλία τόσο ως προς τα είδη όσο και τις προσεγγίσεις της δραματουργίας. Εχει προγραμματίσει μια σειρά παραγωγών που αγκαλιάζουν τόσο το κλασικό ρεπερτόριο, με έργα που δεν ανεβαίνουν συχνά στην ελληνική θεατρική σκηνή, όσο και τη σύγχρονη δραματουργία, με ιδιαίτερη έμφαση στον ευαίσθητο γειτονικό μας χώρο των Βαλκανίων.

Κλασικό αλλά και σύγχρονο δράμα, από το γερμανικό ιδεαλισμό του Σίλερ, το αμερικανικό φεμινιστικό κίνημα και την υπονόμευση του αμερικανικού ονείρου, μέχρι την πιο σύγχρονη θεματολογία του πολέμου, των κοινωνικών ανακατατάξεων και των πιο προσωπικών και ψυχολογικών πτυχών του σύγχρονου ανθρώπου. Παράλληλα, η κωμωδία με ιστορικό αλλά και πολιτικό προσανατολισμό καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του φετινού ρεπερτορίου. Από τον απολαυστικό λυρισμό του Σαίξπηρ, στην ευφυή ευαισθησία του Οσκαρ Ουάιλντ, στον πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό και τη σάτιρα του Γκόγκολ.

Επίσης στη Μικρή Σκηνή φιλοξενούνται τρία σύγχρονα έργα με κοινό άξονα: «Καινούριοι Φίλοι» της Ελενας Πέγκα, σε σκηνοθεσία του σημαντικού νεαρού σκηνοθέτη και διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου των Σκοπίων, Αλεξάντερ Ποπόφσκι, με καλλιτεχνικούς συνεργάτες από τα Σκόπια και τη Σλοβενία, το έργο του σημαντικού Τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν, καθώς και ένα από τα πιο δημοφιλή έργα στη Βουλγαρία, το «NEDA» της Τεοντόρα Ντίμοβα.

Το κλασικό παραμύθι «Η πεντάμορφη και το τέρας» θα φιλοξενήσει η Παιδική Σκηνή, ενώ παράλληλα, συνεχίζοντας τις δραστηριότητες στο χώρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα παρουσιαστεί και φέτος το πρόγραμμα «Ιλιάδος Ιχνευσις» που απευθύνεται σε μαθητές του Γυμνασίου. Επεκτείνοντας τη δραστηριότητα και στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και μάλιστα των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, εγκαινιάζεται φέτος το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «88 Βελανιδιές και Μύριες Ανεμώνες», ένα πρόγραμμα με οικολογικό χαρακτήρα, που αναδεικνύει την αισθητική και παιδαγωγική λειτουργία της τέχνης.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, συνεχίζεται η παρουσίαση των «Λογοτεχνικών Πρωινών» της Κυριακής που φέρνουν στη σκηνή σημαντικούς λογοτέχνες και ποιητές της χώρας μας.

Για τη χειμερινή περίοδο προγραμματίζονται λοιπόν, τα εξής έργα: ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: «Ντόλλυ!» (σε επανάληψη) του Θόρντον Ουάιλντερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, για σαράντα μόνο παραστάσεις. «Δον Κάρλος» του Φρίντριχ Σίλερ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ: «Τρίπτυχο Mozart» σε χορογραφίες των Γιάννη Μπαγουρδή, Σιρίλ Γκριζέ, Νικολέτας Ξεναρίου - Σοφίας Μαυραγάνη. «Machinal» της Σόφι Τρέντγουελ, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. «Εχει σημασία να είσαι έντιμος» του Οσκαρ Ουάιλντ, σε σκηνοθεσία του Εύη Γαβριηλίδη.

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ - ΣΚΗΝΗ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ»: Παιδική Σκηνή -«Η Πεντάμορφη και το Τέρας», σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη. «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη.

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ - ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ: «Καινούριοι φίλοι» της Ελενας Πέγκα, σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Ποπόφσκι. «Αντε, ψυχούλα μου, σκότωσέ με» του Αζίζ Νεσίν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. «NEDA» της Τεοντόρα Ντίμοβα, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ