Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ
Μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις στην Πάτρα

Ο Θόδωρος Τζιαντζής
Ο Θόδωρος Τζιαντζής
Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερα μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας και εργαζομένων της πόλης, πραγματοποιήθηκε, το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο, η κεντρική προφεστιβαλική της ΚΝΕ στην Πάτρα. Ενδιαφέρουσες ήταν οι συζητήσεις για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου συμμετείχαν και οι Ισμάτ Σάμπρι, επιτετραμμένος της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Ελλάδα και Ουαλίντ Ελίας, από τη Λιβανέζικη Κοινότητα, και για τα προβλήματα της νεολαίας της Πάτρας και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου συμμετείχαν ο υποψήφιος Νομάρχης με τη ΝΑΣ Αχαΐας Στάθης Κεραμυδάς, ο υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας με τη ΔΑΣ Κώστας Πελετίδης και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το οικονομικό τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ πλαισιωνόταν από θεατρικά δρώμενα των νεολαίων της ΚΝΕ, ενώ συμμετείχαν πολλά νεανικά μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της Παιδείας:

«... Ξανά μανά μια νέα εκπαιδευτική "κοσμογονία" εξελίσσεται από τη ΝΔ - είπε - για να μας σώσει από τα στραβά της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Την "εκπαιδευτική κοσμογονία" του κυρίου Αρσένη συνεχίζει και επιταχύνει η Νέα Δημοκρατία τώρα, γιατί το μοντέρνο που πλασάρει η ΕΕ για τους νέους, είναι να γίνουν καταρτίσιμοι - απασχολήσιμοι, με μισή δουλιά, μισή ζωή, καθόλου δικαιώματα και μέλλον».

Γιατί, τι άλλο μπορεί να πει κανείς, τόνισε ο ομιλητής, όταν η ΝΔ ετοιμάζεται να ενισχύσει τους ταξικούς φραγμούς, βάζοντας τις πανελλαδικές εξετάσεις από την τρίτη γυμνασίου. Οταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και ταυτόχρονα συναινετικά τροποποιούν το Σύνταγμα, για να κάνουν πιο ελεύθερο το πεδίο δράσης των εμπόρων στην Παιδεία. Οταν έχουν βάλει, καιρό τώρα, μπροστά τη μηχανή Σύμπραξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους επιχειρηματίες για τα διαφοροποιημένα σχολειά σε κάθε δήμο, ανάλογα με την τσέπη των γονιών και των χορηγών. Οταν ο κ. Παπανδρέου, ανοιχτά, και η ΝΔ, πιο μουλωχτά, έχουν δηλώσει την ανάγκη να συγχωνευτεί το υπουργείο Παιδείας με το υπουργείο Εργασίας των Βιομηχάνων, κατά το αγγλικό μοντέλο του υπουργείου Απασχόλησης και Δεξιοτήτων.

Για την ΕΕ, τους βιομηχάνους, τα ΜΜΕ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γι' αυτό το χάλι της εκπαίδευσης φταίει ο κρατισμός, η δωρεάν Παιδεία, γιατί εμποδίζουν τον... πλουραλισμό των εκπαιδευτικών δομών, γιατί ισοπεδώνουν το δημιουργικό πλούτο που κρύβουν οι τοπικές κοινωνίες. Τον είδαμε, όμως, αυτές τις μέρες τον πλούτο που κρύβουν, δήθεν, οι τοπικές κοινωνίες, με τους εστιάτορες, τους μικροϊδιοκτήτες διαμερισμάτων, και όλους τους «Μαυρογιαλούρους» της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να αγωνιούν, δήθε, για την τοπική ανάπτυξη, για τον καφετζή, το σουβλατζή και τον τοπικό εστιάτορα. Το ενδιαφέρον τους για τη νεολαία, η αντίληψή τους για την αγωγή και τη μόρφωση των νέων, δεν ξεκολλάει πόντο από την τσέπη τους.

Βέβαια την ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν τους έπιασε ο πόνος για την τοπική κοινωνία και τους μικροεπαγγελματίες της. Αυτοί ξέρουν καλά να παίζουν το παιχνίδι της πλουτοκρατίας. Ξέρουν καλά να παίζουν με τα προβλήματα, την ανασφάλεια των επαγγελματοβιοτεχνών, να τους χρησιμοποιούν σαν πολιορκητικό κριό για να διευκολυνθεί ο στόχος τους, να σαρώσει πιο εύκολα την Παιδεία η μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Είναι να αγανακτεί κανείς

Παλιότερα, την «κοσμογονία» του ΠΑΣΟΚ, τη στήριξε ο αυταρχισμός, η βία των ΜΑΤ και οι εισαγγελείς με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δίκασαν τα μισά 15μελή μαθητικά συμβούλια της χώρας.

Μπροστά στη νέα χρονιά και στους νέους αγώνες που ωριμάζουν, η ΝΔ μέσω του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σήμανε το δικό της «συναγερμό» για την «αστυνόμευση» των σχολείων. Προχτές ο κύριος Πολύδωρας ανακοίνωσε ότι «θα αστυνομεύεται» και «θα επιτηρείται» το σχολείο στην προσέλευση, στο διάλειμμα και στην αποχώρηση, για να προφυλάξει τους μαθητές από τα ναρκωτικά. Και διευκρίνιζε η ανακοίνωση: «χωρίς να θίγονται τα επιχειρηματικά δικαιώματα»!

Προσέξτε αυτό το «χωρίς να θίγονται τα επιχειρηματικά δικαιώματα»! Τι εννοεί; Αυτά δηλαδή που είναι ήδη μέσα στα σχολεία. Που λυμαίνονται τις εκδρομές, που καναλιζάρουν τη διασκέδαση των μαθητών σε συγκεκριμένα ξενυχτάδικα, και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα νέα, που φιλοδοξούν να αναλάβουν ρόλο στην αγωγή και υποταγή της νεολαίας.

Εχουμε ήδη τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανέλαβαν και γράφουν τα σχολικά βιβλία. Εχουμε εκπροσώπους τους να τα διδάσκουν σαν ευγενική χορηγία. Εχουμε ακόμα και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, που με τη σύμπραξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ετοιμάζονται να εμπορευτούν τις σχολικές υποδομές σαν πάρκινγκ, με κυλικεία πλέον καφετερίες, με εμπορικά κέντρα, σαν να λέμε το «The Mall» της εκπαίδευσης, που θα πουλά και θα κερδίζει απ' όλα.

Γιατί αυτά ετοιμάζουν, αυτούς προστατεύει ο κύριος Πολύδωρας. Βέβαια το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο τα κατάφερε να εμποδίσει τα ναρκωτικά και τους εμπόρους να μπαινοβγαίνουν, στον Κορυδαλλό, με τους πάνοπλους φρουρούς, άλλο τόσο θα τα καταφέρει και στα σχολεία. Είναι φανερό ότι αλλού στοχεύει.

Την κοσμοσωτήρια μεταρρύθμιση της κ. Γιαννάκου, έρχεται να στηρίξει ο «συναγερμός» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με πρόσχημα τα ναρκωτικά. Αυτό δείχνει εξάλλου και η βιασύνη τους να βάλουν σε εφαρμογή τους νόμους του ΠΑΣΟΚ για περιορισμό των διαδηλώσεων. Τότε μας το εμφάνιζαν σαν λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τώρα η ΝΔ μας κοροϊδεύει ότι ενδιαφέρεται για τον τζίρο των επαγγελματοβιοτεχνών.

Στη συνέχεια ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε και στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, κατέληξε:

«Γι' αυτό το μήνυμά μας είναι: Καμιά ανοχή στην κοροϊδία, καμιά υποχώρηση, καμιά θυσία στην πλουτοκρατία. Στους αγώνες του λαού, όπως πάντα, βρίσκεται η δύναμη. Στο Μέτωπο του λαού η ελπίδα, με το ΚΚΕ η διέξοδος... Αυτός ο δρόμος του Λαϊκού Μετώπου, της λαϊκής συσπείρωσης και αντεπίθεσης πρέπει και μπορεί να δυναμώσει με κάθε ευκαιρία, σε κάθε μάχη και σ' αυτή των δημοτικών εκλογών», επεσήμανε, καλώντας σε υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ