Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το αλφαβητάρι του... ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών

Το πλαίσιο διεκδίκησης - συνεργασίας και αγωνιστικής συσπείρωσης

1. Ενας λαός, μία Παιδεία. Πάλη για ένα άλλο σχολείο, των λαϊκών αναγκών, για μια λαϊκή Παιδεία, για να γίνει η μόρφωση δικαίωμα όλων, χωρίς ταξικές, φυλετικές, θρησκευτικές, μειονοτικές διακρίσεις. Ενιαίο βασικό υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο για ΟΛΟΥΣ. Κατάργηση του διπλού ταξικού σχολικού δικτύου στο Λύκειο και αποσύνδεση του Λυκείου από τις Πανελλαδικές εξετάσεις επιλογής για τα ΑΕΙ. Σύστημα δημόσιων και δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών ενταγμένων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Αντικατάσταση του «ολοήμερου» παιδοφυλακτήριου από σχολείο που θα ολοκληρώνει τη διαπαιδαγωγητική του εργασία χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μαθημάτων. Καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής μέσα από κρατικό σύστημα παιδικών κέντρων. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν. Παιδαγωγική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε ενιαίες παιδαγωγικές σχολές, στις οποίες θα συνεχίζεται η ετήσια περιοδική επιμόρφωσή τους, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές. Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

2. ΟΧΙ στο σχολείο της αγοράς. Κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, 15% για την Παιδεία. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ακύρωση κάθε μέτρου που οδηγεί στην επιχειρηματική λειτουργία τα σχολεία και τα ΑΕΙ. Κανένας ιδιώτης - χορηγός στην εκπαίδευση. ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Κατάργηση της ακαδημίας εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ. ΟΧΙ στις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. ΟΧΙ στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής: Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση, Κοινωνική Πρόνοια.

3. Αγώνας για την εκπαιδευτική αναγέννηση, για ένα κίνημα που θα παρεμβαίνει στο μάθημα, θα αντιστέκεται στο σύγχρονο σκοταδισμό, στην απόκρυψη ή τη διαστρέβλωση της αλήθειας από τα σχολικά βιβλία και τα προγράμματα της ΕΕ, που εξωραΐζουν την κυρίαρχη πολιτική. Ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο και στη λειτουργία του σχολείου. ΟΧΙ στην «ευέλικτη ζώνη» και στα «διαθεματικά» αναλυτικά προγράμματα - βιβλία, που κατακερματίζουν τη γνώση και διαλύουν τη σκέψη των μαθητών. Βιβλία και αναλυτικά προγράμματα επικεντρωμένα στα θεμελιακά και καταξιωμένα στοιχεία της γνώσης, τους νόμους και τις αρχές που διέπουν τη φυσική και κοινωνική πραγματικότητα, ώστε να βοηθούν το μαθητή να διαμορφώνει κριτήριο και σφαιρική-επιστημονική αντίληψη για τον κόσμο.

4. Σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμα. Μαζικοί διορισμοί από νεοσυσταθείσα επετηρίδα. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Να καταργηθεί ο θεσμός του ωρομίσθιου και του αναπληρωτή. Πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές για όλους τους μήνες του χρόνου. Κατοχύρωση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα φροντιστήρια και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση. Ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη με μέτρα συλλογικής αντίστασης και ανυπακοής. ΟΧΙ στην άρση της μονιμότητας. Κατάργηση του καθηκοντολογίου. ΟΧΙ στις «υπεραριθμίες» και ρουσφετολογικές αποσπάσεις.

5. Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς. Μισθοί αξιοπρέπειας ώστε να ζούμε μόνο από τη δουλιά μας. 1.800 ευρώ στον νεοδιόριστο και 3.600 ευρώ καταληκτικό μισθό. Ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. ΟΧΙ στη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας. Γνήσιες ουσιαστικές Σ.Σ.Ε. σε όλα τα επίπεδα.

6. Δημόσια Κοινωνική υποχρεωτική Ασφάλιση για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια δουλιάς, στο 80% του τελευταίου μισθού. Μείωση των εισφορών των εργαζομένων με προοπτική την κατάργησή τους. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. ΟΧΙ στα επαγγελματικά ταμεία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κοινό Μέτωπο και συντονισμός πάλης με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις, την ακρίβεια, όπως και σε όλα τα λαϊκά προβλήματα.

7. Αντίσταση και πάλη ενάντια στην υποκουλτούρα και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας, της τέχνης και του λαϊκού πολιτισμού. Συντονισμός της δράσης με τη μαθητική νεολαία για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ειρήνη, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στον ελεύθερο χρόνο. ΟΧΙ στο μισθοφορικό στρατό. ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά.

8. Κατοχύρωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στην εκπαίδευση. Κατάργηση όλων των αυταρχικών, κατασταλτικών ρυθμίσεων (Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου, νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, «καθηκοντολόγιο», εσωτερικοί κανονισμοί, κλπ.). Υπερασπιζόμαστε το πανεπιστημιακό άσυλο ενάντια σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης.

9. Συσπείρωση και πάλη σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τους άδικους πολέμους και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ευρωστρατό, ΔΝΤ, ΠΟΕ. Αλληλεγγύη στους λαούς που σφαγιάστηκαν από τους ιμπεριαλιστές και σε αυτούς που άμεσα απειλούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ