Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μεταφορά εμπειρίας στη συζήτηση

Πλούσια η εμπειρία που μεταφέρθηκε στην πανελλαδική ιδρυτική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί σχεδόν από όλη τη χώρα, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εργαζόμενοι στην ιδιωτική, τη δημόσια εκπαίδευση, την κατάρτιση. Πέρα από την αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε όλους τους χώρους, αναδείχτηκε η ανάγκη αντίστασης στην πολιτική που τα γεννά, την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου που έχει βάλει την Παιδεία στο στόχαστρο. Και τονίστηκε ιδιαίτερα ότι πρέπει μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, οι εκπαιδευτικοί να προτάξουν την ανάγκη διεκδίκησης μιας Παιδείας που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Την εμπειρία από τη δράση, τα βήματα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί από τους χώρους και τις περιοχές όπου ήδη έχουν συσταθεί και λειτουργούν γραμματείες του ΠΑΜΕ και συσπειρώνουν δυνάμεις που αποδέχονται τη λογική του αγώνα ενάντια στα προβλήματα και τους ενόχους. Σημειώθηκαν ιδιαίτερα οι δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν και πηγάζουν από την αποδοχή των θέσεων και του διεκδικητικού πλαισίου και τονίστηκε ότι δεν αρκεί η διαπίστωση των προβλημάτων, αλλά απαιτείται η προβολή του αγωνιστικού πλαισίου του ΠΑΜΕ, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και ο συντονισμός της δράσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Από το χώρο των ιδιωτικών σχολείων, έγινε αναφορά στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν με εκπαιδευτικούς να εργάζονται χωρίς διοριστήρια, που εξαναγκάζονται ακόμα και να καθαρίζουν το σχολείο, με κάμερες στα σχολεία κ.ά. Κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι οι συνθήκες που περιγράφτηκαν από το χώρο των φροντιστηρίων, όπου ο Σύλλογος αναλώνεται σε συντεχνιακά αιτήματα, αλλά και στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης καταγγέλθηκε η δημιουργία διασπαστικού σωματείου στα μέτρα των εργοδοτών.

Στις πολλές και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, δεν έλειψε και η αναφορά στην ανάγκη να εκφραστεί έμπρακτα η αντίθεση στο σχολείο της αγοράς, που σήμερα, μέσα από το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, οικοδομείται σε βάρος των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ