Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Ανθυγιεινές» μεταφορές κλινικών

Σε πρώτο πλάνο η συγχώνευση του νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας με το «Αττικόν»

Κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια συγχώνευσης του νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας με το «Αττικόν»
Κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια συγχώνευσης του νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας με το «Αττικόν»
Με τη μεταφορά αυτούσιων κλινικών από άλλα νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να λειτουργήσει πλήρως το «Αττικόν» νοσοκομείο, που υπολειτουργεί την τελευταία πενταετία παρά τα επανειλημμένα... εγκαίνια!

Νύξη για τα σχέδια της κυβέρνησης έκανε χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συνάντησή του με το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Αν και ο υπουργός Υγείας δεν ανέφερε από ποια νοσοκομεία θα μεταφερθούν οι κλινικές, εντούτοις η αναφορά του σε αυτούς τους σχεδιασμούς παραπέμπει ευθέως στη συγχώνευση του νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας με το «Αττικόν», όπως συζητείται ευρέως τον τελευταίο καιρό μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των τοπικών δημοτικών αρχών. Πάντως απαντώντας σε ερώτηση συνδικαλιστών ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι δε θα γίνει ενοποίηση λειτουργιών του μαιευτηρίου Αλεξάνδρα με παρακείμενα νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του 2006 θα περαιωθεί η πρόσληψη 4.500 ατόμων του διαγωνισμού του 2005 και ότι έχει εξασφαλίσει υποσχέσεις για την πρόσληψη άλλων 4.500 ατόμων το 2007. Δηλαδή δεν υπάρχει καμιά έγκριση για προσλήψεις το 2006!

Σύμφωνα με όσα είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος άμεσα αναμένεται η αποχώρηση 2.700 ατόμων που θα συνταξιοδοτηθούν φοβούμενοι την εφαρμογή - απ' την κυβέρνηση της ΝΔ - του νόμου του Ρέππα. Οταν όμως ο εκπρόσωπος της «Πανεπιστημονικής» στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έθεσε θέμα κατάργησης του νόμου Ρέππα (νόμος 3029/2002), ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε.

Αποκαλυπτική για τις ελλείψεις - και τις επιπτώσεις που οδηγούν σε επικίνδυνη απορύθμιση, τα νοσοκομεία - είναι η κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία του «Ευαγγελισμού». Οι οργανικές θέσεις των νοσηλευτών είναι 60 αλλά εργάζονται μόνο 36. Για να λειτουργήσουν οι 14 χειρουργικές κλίνες με αυτό το προσωπικό πρέπει να εργάζονται ανελλιπώς έξι μέρες τη βδομάδα. Μ' άλλα λόγια δεν μπορούν να πάρουν τα προβλεπόμενα ρεπό τους, τη στιγμή που το νοσοκομείο χρωστά ήδη 50 ρεπό σε κάθε νοσηλεύτρια. Για να πάρουν οι νοσηλεύτριες τα ρεπό που θα τους επιτρέψουν τη στοιχειώδη ανανέωση των δυνάμεών τους, πρέπει να κλείσουν τα μισά χειρουργικά τραπέζια. Η κυβέρνηση σκέπτεται να καλύψει τις ανάγκες των χειρουργείων του Ευαγγελισμού με την πρόσληψη 16 ατόμων που εκκρεμούν από διαγωνισμό του 2004.

Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε λάβρος κατά των πολυεθνικών υποστηρίζοντας ότι θα εξοικονομήσει χρήματα μέσω των κεντρικών προμηθειών των νοσοκομείων δικαιολογώντας και με αυτόν τον τρόπο ότι δε χρειάζονται περισσότερα κονδύλια σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική εικοσαετούς στρατηγικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ