Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρωτοβουλία της Φινλανδικής Προεδρίας

Στο επίκεντρο οι εκλογές για τον αρχιεπίσκοπο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε ότι η Φινλανδική Προεδρία της ΕΕ έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία, για τερματισμό της «οικονομικής απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τ. Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι έχει συζητήσει διάφορες προτάσεις με τον Φινλανδό πρωθυπουργό. Οι προτάσεις, εξήγησε, εστιάζονται στην εξεύρεση τρόπου για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό, επισήμανε, συνεπάγεται πολλές άλλες παρεμφερείς ενέργειες και πολιτικά θέματα, στα οποία η Φινλανδία προσπαθεί να βρει συναινετικές λύσεις. Μέχρι τώρα, σημείωσε, δε φαίνεται να υπάρχει κλίμα ευόδωσης των προσπαθειών της Φινλανδίας.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Λευκωσία δεν επιδιώκει τη δημιουργία κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιμένει όμως με αποφασιστικότητα να υπογραμμίζει ότι δεν μπορούν να συνδυάζονται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σε χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι θεωρεί ως τον πλέον κατάλληλο για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο τον επίσκοπο Κύκκου, Νικηφόρο. Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι θα είναι «σοβαρή οπισθοδρόμηση τυχόν διολίσθηση της Εκκλησίας της Κύπρου σε μεσαιωνικές καταστάσεις φανατισμού, θρησκοληψίας και προσηλυτισμού».

Υποστήριξη στον επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο, εξέφρασε χθες ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Ο κύριος Λυσσαρίδης επισκέφθηκε τον επίσκοπο Κύκκου και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με τον κ. Νικηφόρο τον συνδέει φιλία ετών.

Στο μεταξύ, έκκληση προς τους υποψήφιους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο ιεράρχες να κατανοήσουν ότι οι προεκλογικές αντεγκλήσεις για τις εκλογές της Κυριακής πλήττουν το κύρος της Ιεράς Συνόδου και γενικότερα της Εκκλησίας, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι οι προεκλογικές αντεγκλήσεις των ιεραρχών θυμίζουν εκλογές για πολιτικά αξιώματα και επισήμανε ότι η Ιερά Σύνοδος είναι ένα συλλογικό όργανο και δεν πρέπει να ανοίγονται πληγές μεταξύ των μελών της.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κάλεσε το λαό να προσέλθει στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσει «ελεύθερα και χωρίς επηρεασμό, εκείνον που κρίνει καταλληλότερο να ηγείται της Ιεράς Συνόδου».

Εκκληση να υπάρξει στις αρχιεπισκοπικές εκλογές νηφαλιότητα και χριστιανική αγάπη απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε «ο Θεός να φωτίσει το λαό να επιλέξει εκείνο τον ιεράρχη, που θα ενώνει Εκκλησία, λαό και πολιτικές δυνάμεις». Υπενθυμίζεται ότι ο λαός δεν εκλέγει απευθείας αρχιεπίσκοπο και ότι στις εκλογές της Κυριακής θα εκλεγούν Ειδικοί Αντιπρόσωποι. Αυτοί, στη συνέχεια θα εκλέξουν Γενικούς Αντιπροσώπους για την κληρικολαϊκή συνέλευση, η οποία περί τις αρχές Νοέμβρη θα αναδείξει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ