Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μη μαγεύεσαι

μέτρα την ανάγκη σου

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Ωραίες οι ασκήσεις επί χάρτου. Ανέξοδες.

Και το σινάφι μας έχει να επιδείξει λαμπρά δείγματα αντίστασης στο ...τίποτα!

Την ώρα που ο κόσμος τρελαίνεται να τα βγάλει πέρα κι ένας είναι ο εχθρός του, αυτός που του κλέβει τον ιδρώτα, που πα' να πει αυτός που του κλέβει την ίδια του τη ζωή, έρχεσαι εσύ από την άνεσή σου, να κάνεις λογοπαίγνιο - δήθεν αντίστασης - με μια φράση που έχει πολιτογραφηθεί ως ένα από τα αντιδραστικότερα δόγματα: Αυτό που λέει: Τσάκισε ένα παιδί την ώρα που σπάζει ένα τζάμι παίζοντας μπάλα, γιατί όπως δε σέβεται σήμερα την ατομική ιδιοκτησία, δε θα τη σεβαστεί και αύριο.

Θέλεις να διδάξεις «μηδενική ανοχή» από τη σκοπιά του εργάτη; Απλό: Δείξ' του με τα στοιχεία, που το ίδιο το επάγγελμα σού επιτρέπει να διαθέτεις, το πώς ακόμα και με το να κάθεται μόνο σε μια θέση εργασίας παράγει υπεραξία, που του ανήκει, του την κλέβουν, και ζήτησέ του να δείξει μηδενική ανοχή ακριβώς σ' αυτό: Στην αρπαγή του πλούτου που παράγει αυτός και μόνον αυτός.

Ωραίες οι λέξεις που καταγγέλλουν τα διάφορα «δήθεν», αλλά αναζητάς το πραγματικά αυθεντικό; Ελα στις γειτονιές μας, την ώρα που δεν καθορίζει μια κάμερα συμπεριφορές. Ελα, την ώρα που η «χριστοπαναγία» πάει σύννεφο. Ελα - δεν ήρθες προχτές - την ώρα που οι εργάτες προσπαθούσαν ανάμεσα από δακρυγόνα να μπουν στην αίθουσα της αδέκαστης Δικαιοσύνης, να πουν την αλήθεια τους, για το ποιος έκαψε ζωντανούς εργάτες την ώρα της δουλιάς!

Κατεβατά ολόκληρα οι επιστημονικές αναλύσεις, που αποδείχνουν με στοιχεία πως οι εργάτες δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό για τη ζωή τους, αν δεν κατέχουν οι ίδιοι τα μέσα παραγωγής, εκτίμηση που οδηγεί αναγκαστικά στο επόμενο πρόβλημα: με ποιο εργαλείο; Με επιστημονικούς όρους έχει δοθεί και αυτή η απάντηση: Διεκδικώντας την ίδια την πολιτική εξουσία με ένα κόμμα από και γι' αυτούς!

Ε, αυτό ακριβώς είναι που δεν πρέπει να μάθουν οι εργάτες. Ε, αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να κρύψουν, όταν σου λένε ότι ο Δούκας, ένας τύπος μέσα στη χλιδή - πλούτο αρπαγμένο από εργάτες - θα σε σώσει, λέει, από τις τράπεζες. Διάβασ' το ανάποδα: Να σε κρατήσει πελάτη τους επιδιώκει. Να μη γίνει η απόγνωσή σου από τη ληστεία, συνειδητή οργή, αυτό επιδιώκει.

Ακόμα χειρότερα με το πρότυπο του Μπράνσον που σου πλασάρουν: Στα ψιλά λέει πως έχει κέρδη τρελά η περιβαλλοντική βιομηχανία, εσύ όμως καλείσαι να χειροκροτήσεις ως επαναστάτη έναν καπιταλιστή που σου λέει ωμά: Ελα να σε κλέψω για να σε σώσω!

Πρέπει να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις σαν το γελάδι στη λιακάδα, ή θα κάνεις το βήμα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ