Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Ανυπόταχτος αγώνας στο πλευρό των παιδιών σας

Με τις γυναίκες που ζουν μέσα στα σπίτια τους τα προβλήματα των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ συζήτησε την περασμένη Δευτέρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή

Λάρυμνα, μια πόλη όπου η ζωή των κατοίκων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη και την τύχη της ΛΑΡΚΟ, όπου η κοινωνία αποτελεί «καθρέφτη» όλων των αντιλαϊκών μέτρων και των εξελίξεων που αφορούν στο εργοστάσιο. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με το «δουλεμπόριο» εργαζομένων από τους εργολάβους, η ενδεχόμενη πώληση του εργοστασίου και η μεγάλη ανεργία από τη μια, τα υπερκέρδη της επιχείρησης από την άλλη, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι στα σχέδια του κεφαλαίου για αύξηση των κερδών τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν έχουν κανένα χώρο.

Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην αντεπίθεση των εργαζομένων. «Ο κατήφορος δε θα σταματήσει μόνος του. Εμείς θα τον σταματήσουμε!». Αυτό αναδείχτηκε και στη σύσκεψη γυναικών της Λάρυμνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο πλαίσιο της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην περιοχή και στο εργοστάσιο. Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τις γυναίκες της Λάρυμνας να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να φύγουν οριστικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να αγωνιστούν οργανωμένα και ανυπόταχτα στο πλευρό των παιδιών τους και των υπόλοιπων εργατών.

Δίνοντας το στίγμα της συζήτησης και αναφερόμενη στους «καυγάδες» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τις γυναίκες να φύγουν από τη σκέψη «ποιος είναι ο καλύτερος από τους δυο» και να σκεφτούν ότι στην Ελλάδα παράγεται πλούτος. «Λένε "δεν αντέχει η οικονομία". Εμείς δε δεχόμαστε αυτή τη συζήτηση. Ας υποθέσουμε ότι η οικονομία μας είναι φτωχή, ότι είμαστε μια φτωχή χώρα. Τότε θα 'πρεπε να είμαστε όλοι φτωχοί. Αυτό θα πει ισοτιμία και δικαιοσύνη. Ομως, είτε φτωχή είναι η χώρα είτε πλούσια, υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Επομένως, το ζήτημα είναι η ταξική εκμετάλλευση, οι ταξικές και κοινωνικές διακρίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσο για τα κόμματα εκείνα που προωθούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων επικαλούμενα την επιθυμία δήθεν των γυναικών να δουλεύουν λίγες ώρες για να μπορούν να είναι και στο σπίτι τους, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε: «Τις γυναίκες τις ενδιαφέρει να έχουν σταθερή δουλιά με σταθερό εισόδημα. Σε σημερινές συνθήκες με την παραγωγικότητα της εργασίας μπορούν να δουλεύουν 7 ώρες τη μέρα, 5νθήμερο. Ούτε 4 ώρες, που σημαίνει χαμηλότερο μισθό, ούτε 10 και 12 ώρες. Οι γυναίκες θέλουν κανονική δουλιά με ανθρώπινα εισοδήματα και με κοινωνική στήριξη».

Ο «Ρ» παρουσιάζει παρακάτω εκτενή αποσπάσματα από τη συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τις γυναίκες στη Λάρυμνα, λίγες μόλις μέρες πριν από τη νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, στις 3 και 4 του Οκτώβρη, με απόφαση του ταξικού κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόσφεραν δύναμη στους εργάτες και τις οικογένειές τους (2024-06-18 00:00:00.0)
Μια γροθιά! Συνεχίζουν τον αγώνα για να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα (2024-04-19 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός! Ολοι στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα! (2022-02-10 00:00:00.0)
Οι γυναίκες της Λοκρίδας στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ (2021-11-12 00:00:00.0)
Αύριο η απεργία και η συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας (2020-10-16 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα σε Λάρυμνα και Μαρτίνο (2006-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ