Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
«Ζόρικες» σχέσεις

Δύσκολο το ερχόμενο τρίμηνο για τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου

Δοκιμάζονται οι σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η κυπριακή ηγεσία προβάλλει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις στο παζάρι που εξελίσσεται μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Οπως είναι γνωστό, η κυπριακή κυβέρνηση ζητά το αυτονόητο, δηλαδή την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα. Μάλιστα, η Λευκωσία εμφανίζεται έτοιμη να ικανοποιηθεί και με έμμεσο τρόπο, αν δηλαδή η Τουρκία επιτρέψει την πρόσβαση κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων σε τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το κυπριακό αίτημα χαρακτηρίζεται δίκαιο και αυτονόητο, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή της σε κινήσεις της Λευκωσίας που θα εμποδίζουν την εξέλιξη των ευρωτουρκικών συνομιλιών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση που είχαν ο Τάσσος Παπαδόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λευκωσία, οι δύο χώρες αναζητούν κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που αναμένονται μέσα στο προσεχές τρίμηνο.

Η διαφορά μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι δύο πλευρές προσεγγίζουν τη φόρμουλα που προωθεί η φιλανδική Προεδρία της ΕΕ. Σύμφωνα με τον προωθούμενο συμβιβασμό, η Τουρκία θα ανοίξει κάποια αεροδρόμια και λιμάνια για κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ενώ η Κύπρος θα δεχτεί τις απευθείας εμπορικές συναλλαγές των τουρκοκυπρίων με την ΕΕ. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό διεθνή έλεγχο. Η Αθήνα βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη, ενώ ο Τάσος Παπαδόπουλος έχει δηλώσει στο παρελθόν πως δε θεωρεί ικανοποιητικό και σαφές το αντάλλαγμα της επαναλειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου, από τη στιγμή μάλιστα που δε γίνεται σαφής πρόβλεψη για το πότε και αν θα επανέλθουν στις εστίες τους οι εκδιωχθέντες το 1974.

Στη συνάντηση μεταξύ Τάσου Παπαδόπουλου και Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έγινε την περασμένη Κυριακή στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία και κράτησε μία ώρα, συζητήθηκε, όπως είπε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, σε λεπτομέρειες, η κατάσταση σε διάφορα θέματα με κύριο αυτό των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Η Ευρώπη πρέπει με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα, με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια και το ευρωπαϊκό κεκτημένο να αξιολογήσει την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της πορεία», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών. Η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε την άποψη ότι «είναι πρόωρο να κάνουμε τέτοιου είδους εκτιμήσεις». Επανέλαβε δε, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «διότι πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές, τις οποίες θα χρειαστεί να κάνει η χώρα αυτή, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου». Συγχρόνως, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «πρόκειται για μακρά διαδρομή, που θα περάσει και μέσα από την επίλυση του Κυπριακού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι πάνω στην Κύπρο! (2006-12-09 00:00:00.0)
Δυσκολίες... (2006-10-13 00:00:00.0)
Στήριξη πάση θυσία της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας (2006-09-20 00:00:00.0)
«Νέες ιδέες» έφερε ο Μ. Μπράιζα (2006-07-19 00:00:00.0)
Πιέσεις για επανεκκίνηση συνομιλιών (2006-07-06 00:00:00.0)
Κοινός βηματισμός... (2006-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ