Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Οι εργαζόμενοι να δραπετεύσουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ»

Ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Περιστέρι, σε κατοίκους της Ανθούπολης και σε σύσκεψη γυναικών

Κατάμεστη η αίθουσα στη σύσκεψη γυναικών
Κατάμεστη η αίθουσα στη σύσκεψη γυναικών
«Τα εργατικά λαϊκά στρώματα, ο εργαζόμενος λαός, έχει να ζήσει πολλά βάσανα αν δεν αξιοποιήσει και αυτή την εκλογική μάχη και δε σπάσει ο κύκλος της εναλλαγής των δύο κομμάτων: ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και κυρίως, τα δύο κόμματα, θα εκλάβουν τη λαϊκή ψήφο, ως μια ανοχή στο αντιλαϊκό τους έργο, ως μια προθυμία, να δεχτούν τη δημαγωγία τους».

Με τα λόγια αυτά, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το περασμένο Σάββατο - όταν και μίλησε σε μάζωξη κατοίκων της Ανθούπολης στην πλατεία Ειρήνης στο Περιστέρι και σε σύσκεψη γυναικών στο «Λόφο Αξιωματικών» - έδωσε το στίγμα της σημασίας των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών για τους εργαζόμενους.

«Χρειάζεται πείσμα και "φανατισμό". Αυτό το ρεύμα, μπορούμε να το ανατρέψουμε. Οι εργαζόμενοι, να δραπετεύσουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Εξαρχής εστίασε σε δύο σημεία: αφ' ενός στους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που όμως, όσο περισσότερο τους ανεβάζουν, τόσο επιδιώκουν να κρύψουν ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές στην πολιτική πρακτική τους. Αφ' ετέρου, δε, στην αντίληψη που προσπαθούν να καλλιεργήσουν για την «πόλη», σαν κάτι αόριστο, και όχι σαν μια πόλη που κατοικείται από ανθρώπους, από εργαζόμενους.

Δε χρειάστηκε να περάσει πολλή ώρα για να επιβεβαιώσουν οι ίδιοι οι παραβρισκόμενοι την πρακτική που ακολουθούν οι υποψήφιοι του δικομματισμού: «Είμαι ναυτεργάτης», είπε ένας. «Είμαστε ακόμη - και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε - σε κατάσταση επιστράτευσης. Κανείς τους, ούτε ο Φασούλας, ούτε ο Αγραπίδης, στην 8ήμερη απεργία μας, δεν ήρθε έστω και για να μας πει μια "καλημέρα"». «Τι λένε οι δήμαρχοι για τις κυβερνητικές επιλογές; Αυτό είναι το κύριο. `Η θα συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, ή θα διαφωνεί και θα την αντιπαλεύει», σημείωσε από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα.

Στη σύσκεψη γυναικών, η Αλ. Παπαρήγα έθεσε το ζήτημα της σύγχρονης ανισότητας της γυναίκας και το πώς αυτή περνάει μέσα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα διάφορα «κοινωνικά προγράμματα» που εφαρμόζουν δήμαρχοι και νομάρχες σε όλη τη χώρα, που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Η αίθουσα, που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, αποδείχτηκε πολύ μικρή, για να χωρέσει τον κόσμο που παραβρέθηκε.

Χαρακτηριστικό της πίεσης που ασκείται στον εργαζόμενο μέσα από τη μερική απασχόληση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, είναι το παράδειγμα, που έφερε μια από τις παραβρισκόμενες: «Μια κοπέλα - είπε - για να πάρει ψηφοδέλτια, ήρθε από την ταράτσα του σπιτιού της, στη δική μου ταράτσα, γιατί φοβόταν μήπως τη δουν, διότι έχει δουλιά μέχρι το Φλεβάρη και θέλει να συνεχίσει»!

«Είμαι δασκάλα και είμαι στην τέταρτη βδομάδα κινητοποιήσεων», είπε μια άλλη γυναίκα και όλη η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα. «Χρειαζόμαστε», πρόσθεσε, «παλλαϊκό μέτωπο για την Παιδεία», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «παζάρι», όπως το χαρακτήρισε, Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η συζήτηση, αμέσως μετά την ομιλία, επεκτάθηκε σε ζητήματα εφ' όλης της ύλης. Η Παιδεία, με κυρίαρχο την απεργία των δασκάλων και των καθηγητών. Η στάση των κομμάτων του δικομματισμού στα λαϊκά προβλήματα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εργασιακές σχέσεις και η θέση της γυναίκας, ήταν ορισμένα από αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ