Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκάθαρη, οριοθετημένη γραμμή στο δικομματισμό

Σε συγκέντρωση του Κόμματος στο Ελληνικό μίλησε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Να εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις», κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, μια βδομάδα πριν τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μιλώντας σε συγκέντρωση του Κόμματος στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό. «Απ' τη δική σας δουλιά, απ' τη δική σας δράση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό αν την Κυριακή στις 15 του Οκτώβρη ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο επαγγελματίας που υποφέρει, ο βιοτέχνης, οι νέοι κι οι γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, θα σταθούν μπροστά στην κάλπη και θα έχουν στο νου τους αντικειμενικά, κοινωνικά, ταξικά, πολιτικά κριτήρια προκειμένου να ψηφίσουν», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, καλώντας τους αυτή τη βδομάδα να βρεθούν κοντά στον κόσμο που ταλαντεύεται, που έχει ερωτήματα αν τα κριτήρια της ψήφου είναι γενικά πολιτικά, αν είναι αυτοδιοικητικά, αν κριτήριο είναι τα πρόσωπα κτλ.

Στη μαζική για τα δεδομένα της πόλης συγκέντρωση, όπου παραβρέθηκαν και τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης και Κώστας Παρασκευάς, χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ελληνικού», Μπάμπης Χολίδης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Ο Μπ. Χολίδης αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συνολική υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τις συμπράξεις με ιδιώτες κτλ. Τόνισε, όμως, ότι από όποια θέση κι αν κατακτήσει η παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο «η πάλη μας θα είναι ανυποχώρητη για τα λαϊκά συμφέροντα».

Η Αλ. Παπαρήγα στην ομιλία της αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνάμεις του δικομματισμού, εξηγώντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έχουν την ίδια πολιτική αλλά κάνουν και με τον ίδιο τρόπο αντιπολίτευση οι μεν στους δε, ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Γι' αυτό, εξήγησε, μιλάμε για δικομματισμό, όχι λόγω του μεγέθους των δυο κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, αλλά γιατί πρόκειται για δυο κόμματα που στηρίζουν την πλουτοκρατία.

Από αυτή τη σκοπιά, της κάθετης διαχωριστικής γραμμής με το δικομματισμό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άσκησε δριμεία κριτική και στο ΣΥΝ, λέγοντας ότι μπορεί να είναι μια μικρή δύναμη, «διαμόρφωσε όμως προϋποθέσεις να διαβρώσει αριστερές συνειδήσεις και, το κυριότερο, να καλλιεργεί την αντίληψη ότι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα μ' έναν ήπιο και μαλακό τρόπο, χωρίς ρήξεις και σύγκρουση...». Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις εξελίξεις των αρχών της δεκαετίας του '90 και στη στάση που κράτησε τότε το ΚΚΕ αλλά και ο ΣΥΝ και καταχειροκροτήθηκε όταν είπε χαρακτηριστικά: «Αλλο πράγμα να πηγαίνεις από τα δεξιά προς τα αριστερά κι άλλο να πηγαίνεις από αριστερά προς τα δεξιά! Αλλο να γίνεσαι κομμουνιστής σιγά σιγά, άλλο να 'σαι αριστερός και να μην ήσουν ποτέ κομμουνιστής και να 'χεις επιφυλάξεις... κι άλλο πράγμα να δραπετεύεις σε μια δύσκολη ώρα, την ώρα των ισχνών αγελάδων».

Τόνισε δε ότι «η μόνη κριτική που κάνει στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΝ είναι κριτική ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις συνεργασίας, και μ' αυτό τον τρόπο καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διορθωθεί», θυμίζοντας τα όσα έλεγε ο ΣΥΝ για την κεντροαριστερά του Ζοσπέν και του Ντ' Αλέμα. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο ΣΥΝ, λόγω της εκτεταμένης συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ, ήταν τρίτη δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως δεν έκανε κανενός είδους αντιπολίτευση, στήριξε κάθε αντιλαϊκή επιλογή, ήταν «μία μάζα» μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, η κριτική της απέδειξε ότι αν συμφωνεί κανείς πως πρέπει να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός, δεν μπορεί να του δίνει άλλοθι στα συνδικάτα, στους δήμους κτλ. γιατί μετά γίνεται δέσμιός του. Εξήγησε ότι και το ΚΚΕ αναζήτησε συμμάχους, δεν κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές, αλλά έχοντας οριοθετημένη γραμμή στο δικομματισμό.

Αναφορικά με τη φιλολογία που αναπτύσσεται για τα «πρόσωπα» στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι σημασία έχει ποια πολιτική δύναμη τα στηρίζει.

Επισήμανε ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΚΚΕ τολμά, δε φοβάται να ζητήσει την ψήφο και για να διοικήσει, να συγκρουστεί, και κάλεσε το λαό «στο δεύτερο γύρο να έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δυο διαφορετικές πολιτικές κι όχι σε δυο συγκοινωνούντα δοχεία», ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η στάση του ΚΚΕ θα είναι ενιαία τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών: «Καμιά ψήφος στο δικομματισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ