Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Οι υπεκφυγές των «αυτοδιοικητικών στελεχών»

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προσπαθούσαν να αλλοιώσουν την πολιτική βαρύτητα της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Στην ουσία, επρόκειτο για μια απόπειρα να ψαρέψουν σε θολά νερά, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι ευθύνες τους για την όξυνση των γενικών και τοπικών προβλημάτων, όπως σημειώνει και η ΚΕ του ΚΚΕ στην πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Το γεγονός αυτό, όμως, εκφράστηκε με συγκεκριμένο τρόπο, κύρια στους μεγάλους δήμους και νομαρχίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου της Αθήνας. Οι εκλεκτοί του δικομματισμού διαπίστωναν τα διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αναδείκνυαν τις αιτίες τους.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο επιλεκτικά ανέδειξαν. Ο Νικ. Κακλαμάνης και ο Κ. Σκανδαλίδης, αφού παραδέχτηκαν την ύπαρξη του προβλήματος της «ποιότητας ζωής», στη συνέχεια άρχισαν να λένε διάφορα «μεγαλεπήβολα» σχέδια: Να προσκαλέσει τους ιδιώτες να γκρεμίσουν παλιά κτίρια, ο ένας, ή να συνεργαστεί με τους ιδιώτες για να... ανακαινίσει παλιά κτίρια, ο άλλος! Φυσικά, ακόμη και αυτά τα σχέδια, ήταν πλήρως εναρμονισμένα με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην ουσία και οι δύο απέφυγαν να μιλήσουν για τα πολιτικά αίτια της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των εργαζομένων. Και αυτό διότι ήταν οι κυβερνήσεις τους, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ που την προκάλεσαν. Και οι δύο, απέφυγαν να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα που έβαλαν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί τόσο στο δήμο, όσο και στην υπερνομαρχία: «Γιατί δεν έλυσαν τα προβλήματα αυτά επί 20 χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση και άλλα τόσα που η ΝΔ ήταν στη διοίκηση του δήμου;». Απέφυγαν συνειδητά, ακριβώς για να «θολώσουν τα νερά», όπως σημειώνει και η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα μεγάλα προβλήματα, της ακρίβειας, της ανεργίας, της φορομπηχτικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των δήμων, δεν τα έθιξαν. Η μόνιμη επωδός τους, κάθε φορά που τα κόμματα αυτά και οι εκπρόσωποί τους τίθονταν αντιμέτωποι με τέτοια ζητήματα, ήταν: «πρόκειται για δημοτικές εκλογές». Βέβαια, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των εκλογών, το ίδιο κιόλας βράδυ, τα μέχρι εκείνη τη μέρα «αυτοδιοικητικά στελέχη», άρχισαν να καταγράφουν τις «μπλε» και «πράσινες» περιοχές στο χάρτη. Ολα τα άλλα, ήταν και είναι εκ του πονηρού...


Κ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ