Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Μες στην "καλή χαρά"

Απόλυτα ικανοποιημένος από τις εξελίξεις και την πορεία που δρομολογείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου

Σε "πελάγη ευτυχίας" ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, θέλησε να μοιραστεί τη "χαρά" του και την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις θετικές - όπως θέλει να πιστεύει - εξελίξεις που αφορούν τα συμφέροντα της χώρας στο πλαίσιο της Κοινότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, παρουσίασε την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους 15 υπουργούς Εξωτερικών είναι:

Η ατζέντα 2000.

Οι σχέσεις ΕΕ με το Μεξικό.

Η κατάσταση στην Αλβανία.

Η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση θέλησε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την επιβεβαίωση της θέσης από την Κομισιόν ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα ξεκινήσουν 6 μήνες μετά τη διακυβερνητική. Ωστόσο ο υπουργός δε θέλησε να σχολιάσει την άποψη του Αμερικανού διαμεσολαβητή για το Κυπριακό Ρ. Χόλμπρουκ σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατό να υπάρξει ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Η άποψη αυτή, πρέπει να σημειωθεί, έχει εκφραστεί κατά καιρούς και από πολλούς "ισχυρούς" άνδρες στην ΕΕ, όπως ο Κλ. Κίνκελ.

Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος και όταν ακόμη δεν μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούσαν αυτές καθ' αυτές τις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Κατ' αρχήν για το χρονοδιάγραμμα, ή για το διαφαινόμενο σενάριο, οι συζητήσεις ένταξης να μετατραπούν σε συνομιλίες μεταξύ δύο "ισότιμων κοινοτήτων", της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής, στην Κύπρο.

Επίσης ο Γ. Παπανδρέου, έδειχνε το ίδιο ικανοποιημένος και "ευτυχής", όταν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του ελληνικού βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία έστω κι αν η αμφισβήτηση επί των Ιμίων (και γενικότερα του καθεστώτος στο Αιγαίο συνολικά) δεν έχει αποσυρθεί...

Το θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, είπε ο Γ. Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση το βλέπει ευρύτερα, μέσα από την "ατζέντα 2000" όπου περιγράφονται οι προϋποθέσεις για την εξέλιξη και των τουρκοκοινοτικών σχέσεων.

Το ίδιο ευρύτερα, θα μπορούσε να πει κανείς, βλέπει και η Αγκυρα το θέμα των Ιμίων, καθώς κατάφερε με τη βοήθεια της Ουάσιγκτον να ρυμουλκήσει την ελληνική κυβέρνηση σε συζητήσεις για τη διευκρίνιση του καθεστώτος στο Αιγαίο. Αλλά αυτό, μάλλον, είναι "ψιλά γράμματα" και "ξεπερασμένες" απόψεις για τους "γίγαντες" της πολιτικής που μπορούν να βλέπουν τόσο "πλατιά" και "βαθιά" τις παγκόσμιες εξελίξεις αγνοώντας τις "λεπτομέρειες" των διευθετήσεων, τύπου Κυπριακού και Αιγαίου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευθετήσεις με ιμπεριαλιστική βούλα (2010-03-07 00:00:00.0)
Με πυξίδα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή (2009-11-25 00:00:00.0)
Ραντεβού στα τυφλά (2002-10-23 00:00:00.0)
Στημένο "παιχνίδι" (1999-07-17 00:00:00.0)
Επικύρωση της ελληνικής "στροφής" (1997-08-31 00:00:00.0)
Ευρωτουρκικά - Κυπριακό στις Βρυξέλλες (1997-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ