Σάββατο 17 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στημένο "παιχνίδι"

Υποχρεωμένη, η ελληνική κυβέρνηση, να περπατήσει στο "δρόμο" που έχουν "στρώσει" οι ισχυροί "φίλοι" και "σύμμαχοι", προχωρεί σε μια πολιτική που οδηγεί στην άρση των επιφυλάξεων για την προώθηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η Αθήνα ακολουθεί ήδη μια πολιτική που ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση των Ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς προσέρχεται σε διάλογο, περί τα τέλη του μήνα, με την Τουρκία. Αυτό καθ' αυτό το γεγονός, αποτελεί το πρώτο βήμα υπαναχώρησης από τη θέση που είχε οικοδομήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει τίποτε με την Τουρκία όσο δεν αλλάζει στάση στο Κυπριακό και επιμένει στην πολιτική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Οπως είναι γνωστό, η τουρκική πολιτική στο Αιγαίο παραμένει αμετάβλητη και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ότι το Κυπριακό έχει λυθεί με την "επέμβαση" του 1974.

Παρ' όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ισχυρίστηκε ότι η ελληνική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη και μάλιστα ότι "καταφέραμε και περιλάβαμε αυτή τη θέση μέσα στα αποτελέσματα των διαφόρων συνόδων της ΕΕ". Ο αναπληρωτής υπουργός στη δήλωσή του θέλησε να υπογραμμίσει, ότι "δεν πρόκειται να προχωρήσουμε, να δεχτούμε την αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, αν δεν πάρουμε συγκεκριμένα ανταλλάγματα στο Κυπριακό και στα θέματα που μας αφορούν στο Αιγαίο".

Με την απάντηση αυτή, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε το "παζάρι" στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα. Παραδέχτηκε ότι "υπάρχουν τρία θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι. Το ένα είναι τα χρηματοδοτικά, το δεύτερο είναι η λεγόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία, και το τρίτο είναι η επιδίωξη της Τουρκίας να γίνει υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ