Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αναμονή μέχρι το Σεπτέμβρη

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ανυπόμονη ηρεμία επικρατεί σχεδόν σε όλα τα "στρατόπεδα" που απαρτίζουν το βορειο - ιρλανδικό σκηνικό, καθώς οι πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες που αποβλέπουν στον τερματισμό τριών δεκαετιών βίας στο Ολστερ, πήραν αναβολή μετά την αδιάλλακτη στάση των ενωτικών προτεσταντικών κομμάτων να δεχτούν το βρετανο - ιρλανδικό κυβερνητικό σχέδιο.

Η επανάληψή τους προβλέπεται για τον προσεχή Σεπτέμβρη, όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο προεδρεύων Αμερικανός γερουσιαστής, Τζορτζ Μίτσελ. Ο Τζ. Μίτσελ διευκρίνισε ότι θα γίνει μία τυπική συνάντηση των αντιπροσωπειών τη Δευτέρα, όπου θα συναποφασιστεί η επανάληψη των συνομιλιών από τον προσεχή Σεπτέμβρη. Η επανέναρξη θα γίνει πιθανότατα, λίγο πριν την επίσημη ημερομηνία της 15ης Σεπτέμβρη, οπότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή και του Σιν Φέιν, αν ο ΙΡΑ επιμείνει και πραγματοποιήσει τη μονομερή εκεχειρία, τουλάχιστον για 6 βδομάδες, αρχής γενομένης της ημέρας της ανακοίνωσης, την προηγούμενη Κυριακή.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν, όταν μετά από την πολύωρη συνάντηση της πλειοψηφίας των προτεσταντικών κομμάτων κατέληξαν στην απόρριψη του σχεδίου που προέβλεπε την ταυτόχρονη παράδοση των όπλων από τους παραστρατιωτικούς του Ολστερ και τον ΙΡΑ, ενώ θα διαρκούσαν οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ