Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ο Ριουτάρο Χασιμότο πρωθυπουργός

ΤΟΚΙΟ.-

Η ψηφοφορία των μελών της ιαπωνικής Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να αναδείξει και τυπικά νέο πρωθυπουργό της χώρας, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ριουτάρο Χασιμότο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ριουτάρο Χασιμότο, περίπου τρεις ημέρες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Τομιίτσι Μουραγιάμα (το περασμένο Σάββατο), άμεση προτεραιότητα θα δοθεί από δω και εμπρός στις αμερικανο - ιαπωνικές σχέσεις. "Στο μέλλον, οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της Ιαπωνίας. Οι αμερικανο - ιαπωνικοί δεσμοί πρέπει να γίνουν πιο ισχυροί", είπε χτες χαρακτηριστικά ο Ριουτάρο Χασιμότο στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά αφότου η πλειοψηφία των βουλευτών των κομμάτων, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, του έδωσαν με την ψήφο τους το "πράσινο φως" για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων.

Ο Ριουτάρο Χασιμότο ήταν ο άνθρωπος "κλειδί" της κυβέρνησης Μουραγιάμα στα πρόσφατα "επεισόδια" του "εμπορικού πολέμου" ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, απ' όπου και αναδείχτηκε σθεναρός υπερασπιστής των ιαπωνικών θέσεων. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κλίντον, αναφερόμενος στην παραίτηση του Τομιίτσι Μουραγιάμα, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει "να έχει καλές σχέσεις" με την Ιαπωνία, σημειώνοντας πως ο επικείμενος νέος πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο "είναι πολύ γνωστός στους Αμερικανούς αξιωματούχους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ