Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κρίση αλλά και προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΡΩΜΗ.-

Παρά τα πολιτικά προβλήματα της χώρας και την πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών, η Ιταλία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχοντας συνομιλίες με τον πρόεδρό της Ζακ Σαντέρ.

Συγκεκριμένα, ο Σαντέρ συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Λαμπέρτο Ντίνι και είχαν συνομιλίες για τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την ιταλική προεδρία της ΕΕ.

Εκτός από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 - 22 Ιούνη στη Φλωρεντία, θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας και η Διακυβερνητική Διάσκεψη στις 29 - 30 Μάρτη στο Τορίνο.

Παράλληλα, την "ιδιαίτερη αφοσίωσή της στην ιδέα της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής" της ΕΕ εξέφρασε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Σουζάνα Ανιέλι σε συνέντευξή της στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας "Τάιμς του Λονδίνου".

Η ίδια επιθυμεί να καθησυχάσει τους Βρετανούς, που σύμφωνα με αυτήν, "δε συμμερίζονται την ιδέα της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, φοβούμενοι πως τούτο θα σημαίνει πως ένας μόνο άνθρωπος θα αντιπροσωπεύει την Ευρώπη ολόκληρη. Ωστόσο, η ιδέα μου δεν είναι αυτή".

Η Ιταλίδα υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει πως θα κατορθώσει να συμφωνήσει με τον Βρετανό ομόλογό της Μάλκομ Ρίφκιντ σε ένα σχέδιο για την άσκηση ενιαίας εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι υπάρχει "εξίσου καλή κατανόηση" με αυτόν, όπως και με τον προκάτοχό του, τον Ντάγκλας Χερντ, που η Ανιέλι "εκτιμούσε σφοδρά".

Οπως εξήγησε η Ανιέλι, σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω την πρόταση του διορισμού επί τούτου μεσολαβητών της ΕΕ για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στις εκάστοτε περιστάσεις και ιδιαίτερα σε ζώνες συγκρούσεων, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο.

Χαιρετίζοντας τη "φανταστική συνεισφορά" της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Βοσνία, η Ιταλίδα υπουργός εξέφρασε τη θλίψη της για τον τρόπο που προσέγγισε την κρίση η Ευρώπη, με την κάθε χώρα να εκφράζει τα δικά της συμφέροντα.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει σταδιακά να αποκτήσει περισσότερη εξουσία, τόση "όση έχει και ένα Κοινοβούλιο σε εθνικό επίπεδο".

Στο μεταξύ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Κοριέρε ντέλα Σέρα" υποστηρίζει ότι δεν ανησυχεί για τις πρόσφατες αλλαγές στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης. Σχολιάζοντας την παραίτηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Κόζιρεφ και τις προγραμματισμένες για τον Ιούνη προεδρικές εκλογές, η Ανιέλι θεωρεί απίθανη μια αντιδυτική στροφή της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

"Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν υποσχέθηκε συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής και πάνω από όλα πιστεύω ότι τα συμφέροντα, και όχι μόνο τα οικονομικά, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Δύση θα επηρεάσουν θετικά την εξωτερική πολιτική της Μόσχας", προσθέτει.

Η Ανιέλι τονίζει, επίσης, ότι η Ιταλία δε θα αλλάξει την πολιτική της απέναντι στη Μόσχα, αλλά "θα εντείνει το διάλογο για να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμιστικές και δημοκρατικές δυνάμεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ