Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΚΑΤΤ
Αδιέξοδο σε γεωργία - αγρότες και συνεταιρισμούς

Μειώνονται όλες οι δυναμικές καλλιέργειες, η κτηνοτροφία απειλείται με διάλυση, ενώ, ταυτόχρονα, μειώνονται οι τιμές των προϊόντων και δημιουργούνται νέες ζημιές στους συνεταιρισμούς

Οι ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στα πλαίσια της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (νέα ΚΑΠ) και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, που εφαρμόζεται από φέτος, έχουν βάλει αρνητικά τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία. Η εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο στη γεωργική παραγωγή με το δραστικό περιορισμό των πλέον δυναμικών αγροτικών προϊόντων και προκαλεί την έντονη αντίδραση των μικρομεσαίων αγροτών που πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.

Ειδικότερα, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, η παραγόμενη ποσότητα στα καπνά,από το 1992 στο 1995, μειώθηκε κατά 23%. Δραματική επίσης είναι η συρρίκνωση της δυναμικής καλλιέργειας καλαμποκιού, εξαιτίας της δραστικής μείωσης της τιμής παραγωγού, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένη η χώρα να εισάγει μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών για την κάλυψη των αναγκών της ντόπιας κτηνοτροφίας. Κι αυτό, ενώ είχαμε φθάσει στο σημείο να πραγματοποιούμε εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων του προϊόντος στο παρελθόν και οι δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες... Επίσης, έχει "καθηλωθεί" σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας, η καλλιέργεια και παραγωγή άλλων δυναμικών αγροτικών προϊόντων, όπως π.χ. των ζαχαρότευτλων και της βιομηχανικής ντομάτας.

Κοντά στα όρια της καταστροφής οδηγούν οι αρνητικές εξελίξεις στην κτηνοτροφία της χώρας που απειλείται με πλήρη αποδιάρθρωση. Σ' αυτό συντελούν οι δραστικοί περιορισμοί στο ζωικό κεφάλαιο (στα γιδοπρόβατα) και, άμεσα, στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως στο αγελαδινό γάλα, όπου έχει μπει ποσόστωση στους 625.000 τόνους κι ενώ η χώρα μας χρειάζεται πάνω από 1.100.000 τόνους για την εσωτερική κατανάλωση... Οι κτηνοτρόφοι, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν μεγάλη μείωση στις τιμές του γάλακτος - πρόβειου και αγελαδινού - που φέτος αναμένεται να είναι μικρότερες από πέρσι, σε ονομαστική αξία, κατά 30%. Κι αυτό, γιατί πέρα από τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην αγορά (αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων), στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, μειώθηκαν από 600 στις 200 δραχμές το κιλό οι δασμοί και οι εισφορές στην εισαγωγή λευκών τυριών, από Βουλγαρία και Ρουμανία π.χ. Το αποτέλεσμα είναι να εισάγονται τυριά από τις χώρες αυτές με 1.000 δραχμές το κιλό (800 η τιμή εισαγωγής συν 200 δραχμές δασμοί και εισφορές) και οι Ελληνες κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να διαθέσουν την ντόπια παραγωγή και λόγω του ψηλού κόστους παραγωγής που οδήγησε η απελευθέρωση στην αγορά των ζωοτροφών.

"Θάβουν" και το βαμβάκι

Τέλος, με τα τελευταία καταστροφικά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση, "θάβεται" και η καλλιέργεια βαμβακιού, η δυναμικότερη, όπως έχει εξελιχθεί, καλλιέργεια στη χώρα μας. Οι καταστροφικές, όπως αποκαλύπτονται στην πράξη, αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας για το βαμβάκι και, τελευταία, στο ρύζι,φαίνεται να προδιαγράφουν και τις ακόμα χειρότερες εξελίξεις με την προωθούμενη - στα πλαίσια της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ - αναθεώρηση του καθεστώτος στα οπωροκηπευτικά,στο κρασί και το ελαιόλαδο.

Ηδη - σε πείσμα των καθησυχαστικών κυβερνητικών διαβεβαιώσεων και των παραπλανητικών υποσχέσεων για αυξημένες τιμές και μέτρα προστασίας της καλλιέργειας βαμβακιού (!) που πρόβαλαν, εκτός της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, και οι "κράχτες" της πολιτικής της ΕΕ και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων - τα αρνητικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια βαμβακιού και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών είναι συντριπτικά. Οι τιμές που πληρώνονται οι βαμβακοπαραγωγοί, φέτος, είναι μειωμένες, σε πραγματική αξία, κατά 50 δραχμές το κιλό από τις περσινές, όπως αποκάλυψε ο "Ρ". Και στο σύνολο της φετινής παραγωγής βαμβακιού, που υπολογίζεται σε 1.300.000 τόνους, η εισοδηματική απώλεια των βαμβακοπαραγωγών - λόγω της μείωσης της αξίας της τιμής του προϊόντος - θα ξεπεράσει τα 65 δισεκατομμύρια δραχμές, φέτος.

Παράλληλα, με βάση τα πραγματικά στοιχεία και τις συγκεκριμένες αρνητικές εξελίξεις, τις μειωμένες τιμές της διεθνούς αγοράς και, κυρίως, τα αρνητικά- καταστροφικά μέτρα της ΕΕ για το βαμβάκι, όπως, επίσης, αποκάλυψε ο "Ρ", συσσωρεύονται μεγάλα χρέη και ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων δραχμών στις συνεταιριστικές οργανώσεις από την εμπορία βαμβακιού. Με ευθύνη της κυβέρνησης και των υποτακτικών ηγεσιών που ελέγχονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεκάδες δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις απειλούνται με διάλυση, αφού είναι βέβαιο πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νέα χρέη που συσσωρεύονται από την εμπορία του βαμβακιού. Κι αυτό, πριν ακόμα "ξεμπερδέψουν" με τα παλιά χρέη που τις φόρτωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι υποτακτικές, και τότε, ηγεσίες των συνεταιρισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ