Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ '95
Παρακαταθήκη για νέους αγώνες

Πολλά τα διδάγματα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών. Για την καλύτερη, πιο οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια για την ανατροπή της καταστροφικής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης

Οι καταστροφικές εξελίξεις στο γεωργικό τομέα - με τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τη δραστική μείωση των εισοδημάτων των μικρομεσαίων αγροτών κλπ. - που έχουν δημιουργήσει αξεπέραστα αδιέξοδα, ασφαλώς, υποδείχνουν και τα αίτια των μεγαλειωδών - δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων που αναπτύχθηκαν το χρόνο που μόλις έφυγε. Και αποκτούν μεγαλύτερη αξία οι μαζικές αυτές κινητοποιήσεις καθώς αναπτύχθηκαν σε αντίθεση με την αρνητική - μπλοκαρισμένη από τα πάνω - κατάσταση που υπάρχει στο συνεταιριστικό και αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα που, πραγματικά, μπαίνει εμπόδιο στην οργάνωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεκίνησαν από τους καπνοπαραγωγούς Αιτωλοακαρνανίας και της Πιερίας - που πρώτοι ένιωσαν τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ - και γενικεύτηκαν σε σύντομο διάστημα σ' όλη τη χώρα αγκαλιάζοντας όλους τους αγρότες, που πραγματοποίησαν τις μοναδικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις του Μάρτη και του Νοέμβρη 1995, αποτελούν μια μεγάλη αγωνιστική παρακαταθήκη των αγροτών. Ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα άμεσα αποτελέσματα, έπαιξαν θετικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνειδήσεων και κυρίως, τόνωσαν την αυτοπεποίθηση των αγροτών για τις μεγάλες δυνατότητες του αγώνα τους. Αναδείχτηκαν, μέσα στο καμίνι του αγώνα, οι γνωστές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα σαν φυσικοί ηγετικοί φορείς των αγροτών, σε αντιπαράθεση με τις υποταγμένες, συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίες απομονώθηκαν επειδή, αντίθετα, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Μοναδική εμπειρία

Η πείρα από την οργάνωση των κινητοποιήσεων, η αποκάλυψη του υπονομευτικού ρόλου των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων που πρόσκεινται στα κόμματα του Μάαστριχτ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ. και "ΣΥΝ", αποτελούν το μεγάλο κέρδος για το μαζικό αγροτικό κίνημα. Ολα αυτά τα θετικά αποτελέσματα επιτρέπουν τους αγρότες και τους πραγματικούς εκπροσώπους τους να οργανώσουν από καλύτερες θέσεις και με καλύτερες προϋποθέσεις τις νέες μεγάλες κινητοποιήσεις που απαιτούνται για να ανατραπεί η καταστροφική πολιτική της ΕΕ που συμφωνούν και εφαρμόζουν τα άλλα - πλην του ΚΚΕ - κόμματα.

Ασφαλώς πολλά διδάγματα βγάζουν οι αγρότες από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του τελευταίου χρόνου, που θα τα αξιοποιήσουν για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό των νέων αγώνων τους. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πόσο μεγάλη σημασία έχει η δραστηριοποίηση των μικρομεσαίων και των νέων στην ηλικία αγροτών, πρώτ' από όλους, οι οποίοι και πλήττονται περισσότερο. Επίσης, πόσο μεγάλη σημασία έχει η αναζωογόνηση και δραστηριοποίηση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων για την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των αγωνιστικών δυνάμεων, της Λαϊκής Ενότητας πρώτα πρώτα, για τη διασφάλιση της προοπτικής του αγώνα, που είναι ο μοναδικός δρόμος των αγροτών. Και, βεβαίως, αξίζει να υπογραμμιστεί πως η ενίσχυση του ΚΚΕ και πολιτικά πόσο μεγάλη σημασία έχει, καθώς αποδείχτηκε στην πράξη πως είναι το μόνο που στηρίζει πραγματικά τους αγώνες και τα αιτήματα των αγροτών,χωρίς ταλαντεύσεις και κόντρα στις συκοφαντικές και άλλες επιθέσεις της ολιγαρχίας και των ΜΜΕ της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ