Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόσω ολοταχώς με... εμψυχωτές!

"ΔΡΑΣΗ"... για την ιδιωτικοποίηση της ΠΕΣΙΝΕ.Αυτός είναι ο συμβολικός τίτλος του περιοδικού που εκδίδει η διοίκηση της γαλλικής πολυεθνικής, προκειμένου να συμβάλει στη γρήγορη υλοποίηση της απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του βιομηχανικού μεγαθηρίου. Εκτός βέβαια του περιοδικού, αξιοποιούνται πλείστα μέσα για την αποφυγή τυχόν αντιδράσεων των εργαζομένων, ακόμα και ειδικά επιλεγμένοι εργαζόμενοι που θα χρησιμοποιηθούν ως προπαγανδιστές της ιδιωτικοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο τεύχος του εσωτερικού περιοδικού, ανακοινώνεται πανηγυρικά η απόφαση της ιδιωτικοποίησης, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρίας "ομολογεί" πως η ΠΕΣΙΝΕ "είναι σήμερα διεθνής όμιλος, με καλά εδραιωμένες θέσεις στις αγορές" και ότι "έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί σε ανταγωνιστές αποτελεσματικούς και να συνεχίσει να προοδεύει"! Ωστόσο, επικροτεί την απόφαση της ιδιωτικοποίησης, με το εξής καταπληκτικό σκεπτικό: "Το κράτος, και αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες, έχει σήμερα άλλες προτεραιότητες από τη συμβολή του ως μετόχου στην ανάπτυξη δημοσίων επιχειρήσεων"!

Ο "εμψυχωτής - σύνδεσμος" - έτσι αποκαλείται ο εργαζόμενος που θα αναλάβει το ρόλο της πειθούς - θα παρακολουθήσει ένα "πρόγραμμα κατάρτισης ειδικά σχεδιασμένο γι' αυτόν" (!) για να μπορεί καλύτερα να παίξει το ρόλο του και επιπλέον θα λειτουργεί συνεχώς υπό την καθοδήγηση της διοίκησης!

Για να είναι "αποτελεσματικοί" στο να προλάβουν αντιδράσεις, δεν αρκούνται μόνο στους "εμψυχωτές" και στην κυκλοφορία του περιοδικού "ΔΡΑΣΗ", που μάλιστα διανέμεται δωρεάν σε όλο το προσωπικό. Παίρνονται και άλλα μέτρα και κυρίως προσφέρουν το γνωστό "δόλωμα" της απόκτησης μετοχών από τους εργαζόμενους, σε ποσοστό μέχρι και 10% των συνολικά πωλούμενων μετοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ