Κυριακή 21 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καταστροφή χιλιάδων επιχειρήσεων

Ο μόνιμα οξυνόμενος σκληρός ανταγωνισμός, που κυριαρχεί στα πλαίσια της οικονομίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, είχε ως άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα στη διάρκεια του περασμένου χρόνου να κλείσουν πολλές χιλιάδες όχι μόνο άγνωστες επιχειρήσεις αλλά και να δημιουργηθούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα για ορισμένες παγκόσμια γνωστές...

Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, για 28.000 περίπου μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχει σημάνει το τέλος, λόγω τις ανικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις πληρωμών τους. Σημαντικές, όμως, απώλειες είχε και η γνωστή AEG, η οποία στη διάρκεια ακόμα της δεκαετίας του '80 ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο γερμανικό κοντσέρν. Ταυτόχρονα, όμως, και η "Ντέμλερ Μπεντζ", η οποία παρουσίαζε πάντα το μεγαλύτερο τζίρο και είναι το μεγαλύτερο κοντσέρν, όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, είχε οικονομικές απώλειες ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων μάρκων.

Σύμφωνα με σχετικές διαπιστώσεις οικονομικών ερευνητών, οι αιτίες για την ανεπαρκή ικανότητα πληρωμής πολλών επιχειρήσεων είναι πολύπλευρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι υψηλοί φόροι, τα έξοδα που απαιτούνται για την καταβολή μισθών, καθώς και τα σχετικά λάθη, που διαπράττονται από τους διάφορους μάνατζερ και άλλα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων. Κατά τα άλλα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι, από το 1970 μέχρι το 1990, στα πλαίσια των δομικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στην οικονομία της δυτικογερμανικής οικονομίας, καταστράφηκαν πάνω από 1.200.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία.

Στην πρώην Γερμανική Λοακρατική Δημοκρατία, σύμφωνα με ρεαλιστικούς υπολογισμούς, στη διάρκεια αυτού του χρόνου και μόνο από το κλείσιμο επιχειρήσεων, πρόκειται να πεταχτούν στο δρόμο τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενοι. Από την άποψη αυτή λοιπόν, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, ο αριθμός των επιχειρήσεων που απειλούνται από κλείσιμο στη σημερινή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αναμένεται να προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις... Ετσι, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική αναφορικά με τη μεσαία αστική τάξη, τότε οι επιχειρήσεις που πρόκειται να κλείσουν στη διάρκεια του 1996, θα ξεπεράσουν τις 30.000.

Πάντως, οι ηχηρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ότι δηλαδή "όλα θα βαδίσουν προς το καλύτερο...", κάθε άλλο παρά πιστευτές γίνονται... Και φυσικά, οι προοπτικές σχετικά, είναι χειρότερες για ολόκληρη τη Γερμανία, ιδιαίτερα, όμως, για τα νέα ομοσπονδιακά κρατίδια, τα οποία έχουν προέλθει από την πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Εκεί, λοιπόν, όπου το ένα τρίτο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο, εκεί, όπου η αγοραστική ικανότητα των πολιτών πέφτει κατακόρυφα και τα νοίκια για την επαγγελματική στέγη εκτινάσσονται συνεχώς στα ύψη, εκεί οι προοπτικές διαγράφονται ιδιαίτερα ζοφερές... Και η κατάσταση στην Ανατολική Γερμανία γίνεται ακόμα πιο δραματική, γιατί, όπως αναφέρεται, στη Βόννη γίνονται συζητήσεις για υποχώρηση της οικονομικής βοήθειας που επρόκειτο να χορηγηθεί προς αυτήν...

Ν. Η. - Η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ