Κυριακή 21 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ (ΚΑΚ)
Σύστημα "συλλογικής ασφάλειας" προτείνει ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Οι χώρες - μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) πρέπει να ενισχύσουν τη συλλογική τους ασφάλεια, ώστε να αντιμετωπίσουν την αμείωτη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δήλωσε προχτές ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, μιλώντας στο Κρεμλίνο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΚΑΚ, στην οποία πήραν μέρος οι αρχηγοί των 12 κρατών - μελών.

"Είναι κυριολεκτικά αδύνατο τα μέλη της ΚΑΚ να φροντίσουν μόνα τους την εθνική τους ασφάλεια", τόνισε ο Γιέλτσιν, προσθέτοντας ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί "μόνο μέσα από ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας".

Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ και προπαντός οι ΗΠΑ ενισχύουν συνεχώς το στρατιωτικό τους δυναμικό και υπογράμμισε ότι η βελτίωση του διεθνούς κλίματος στη διάρκεια της δεκαετίας του '90 οφείλεται αποκλειστικά στις μονομερείς παραχωρήσεις από μέρους της Ρωσίας και των άλλων Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ. Υπενθύμισε ότι 8 Δημοκρατίες της ΚΑΚ έχουν προσχωρήσει στο Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας, που υπογράφηκε το 1992, λίγους μήνες μετά τη δημιουργία της ΚΑΚ. Υπάρχουν, όμως, άλλες, όπως η Ουκρανία, που απορρίπτουν την ιδέα στρατιωτικών συμμαχιών.

Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι "είναι αδύνατη η αποκατάσταση του σοβιετικού κράτους στα παλιά του σύνορα, χωρίς βία... Τέτοιες προσπάθειες θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα και την κυριαρχία τους".

Οι ηγέτες της ΚΑΚ εξέτασαν 24 θέματα της ημερήσιας διάταξης και συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ειδική εθνική μονάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Κάθε χώρα - μέλος θα έχει τις δικές της ειδικές δυνάμεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι οποίες "θα ενωθούν, αν χρειαστεί", υποστήριξε ο Γιέλτσιν.

Με αίτημα του Προέδρου της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, οι ηγέτες της ΚΑΚ αποφάσισαν να επιβληθούν πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις (εκτός αν η Γεωργία αποφασίσει διαφορετικά) κατά της Αμπχαζίας, μέχρι να σταματήσει τις προσπάθειές της για ανεξαρτησία και να επανενταχθεί στη Γεωργία σαν αυτόνομη Δημοκρατία. Ο Γιέλτσιν επανεκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρος της ΚΑΚ για το επόμενο εξάμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ