Κυριακή 21 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Ανησυχία για τις συγκρούσεις στο Μπουρούντι

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (Του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Οι σφαγές και άλλα "φοβερά πράγματα" διογκώνονται στο Μπουρούντι, προειδοποιούσε η Σαντάκο Ογκάτα, ανώτατη αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που επισκέφθηκε επί διήμερο τη χώρα αυτή της κεντρικής Αφρικής, σαν εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

Μιλώντας στις 9/1 σε δημοσιογράφους στο Ναϊρόμπι της Κένυας, προτού αναχωρήσει για τη Γενεύη, η Ογκάτα είπε, έπειτα από τις συζητήσεις της για την κρίση αυτή με Μπουρουντιανούς αξιωματούχους: "Η κατάσταση ασφαλείας είναι εξαιρετικά σοβαρή. Οι στρατιωτικοί δεν έχουν πλήρη έλεγχο πάνω στους εξτρεμιστές... Η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος, όλοι λένε ότι αυτή η κατάσταση μοιάζει με εμφύλιο πόλεμο". Σχετική έκθεση πρόκειται να δώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο Μπούτρος Γκάλι είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει φρουρούς στο Μπουρούντι για την προστασία του προσωπικού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και να εγκαταστήσει στο Ζαϊρ μια δύναμη άμεσης επέμβασης, για να σταλεί στο Μπουρούντι, αν η ασφάλεια επιδεινωθεί ξαφνικά. Πάνω από 100.000 άτομα - από συνολικό πληθυσμό 6 εκατομμυρίων - εξοντώθηκαν στη μαρτυρική αυτή χώρα από τον Οκτώβρη του 1993 μέχρι σήμερα, αυξάνοντας τους φόβους ότι το Μπουρούντι ενδέχεται να ολισθήσει σε μια βιαιότητα, ανάλογη με τη γενοκτονία του 1994 στη γειτονική Ρουάντα, όπου κάπου 500.000 της φυλής Τούτσι και τον μετριοπαθών Χούτου εξοντώθηκαν από ένοπλα όργανα της φυλής Χούτου και τους υποστηρικτές της.

Ο Μπούτρος Γκάλι έστειλε, επίσης, στο Μπουρούντι τον Καναδό διπλωμάτη Μαρκ Φαγκουί σαν αντιπρόσωπο του ΟΗΕ.

Πηγές του ΟΗΕ έλεγαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένει τις εκθέσεις της Ογκάτα και του Φαγκουί, προτού προχωρήσει σε απόφαση. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να σταλεί ειρηνευτική δύναμη, παρά τις πληροφορίες ότι η ύπαιθρος ζει υπό καθεστώς τρόμου και η πρωτεύουσα Μπουγιουμπούρα έχει σχεδόν παύσει να λειτουργεί. Σαν αιτιολογικό προβάλλεται το ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται πως και μόνο η ανακοίνωση για αποστολή μιας τέτοιας δύναμης μπορεί να οδηγήσει σε γενοκτονία. Ηδη, ο αντιπρόσωπος του Μπουρούντι στον ΟΗΕ, Νσάνζε Τερένσε, εκφράζοντας την άποψη των στρατιωτικών της χώρας του, δήλωσε: "Θέλουμε να κρατήσουμε τα στρατεύματα του ΟΗΕ μακριά από τη χώρα μας".

Βιαιότητες στο Μπουρούντι ξεσπούν κατά διαστήματα από το 1962. Η χώρα αυτή έχει την ίδια εθνική σύνθεση με τη Ρουάντα: Πλειοψηφούν οι Χούτου έναντι των Τούτσι. Ξένοι παρατηρητές εξηγούν ότι ο κυριαρχούμενος από τους Τούτσι στρατός του Μπουρούντι αντιμετωπίζει την εχθρότητα των στασιαστών Χούτου στο Βορρά, αλλά ότι και ο στρατός βαρύνεται με έκτροπα.

Ας σημειωθεί ότι στο Βορρά του Μπουρούντι έχουν εγκατασταθεί 152.000 πρόσφυγες από τη Ρουάντα, στην πλειοψηφία τους Χούτου, και 80.000 ντόπιοι κάτοικοι που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Διπλωμάτες του ΟΗΕ έλεγαν ότι μια καλύτερη ατμόσφαιρα στη Ρουάντα θα διευκόλυνε αυτούς τους πρόσφυγες να επανέλθουν στην πατρίδα τους, οπότε θα αμβλυνόταν και η πίεση πάνω στο Μπουρούντι. Πρόσθεταν, όμως, πως ο επαναπατρισμός αυτός γίνεται με πολύ βραδύ ρυθμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ