Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιο "νοικοκύρεμα";

Εκείνο που προσπάθησε με ιδιαίτερη επιμέλεια ο πρωθυπουργός, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, ήταν να καταγραφεί στα μάτια της "κοινής γνώμης" ως ένας "εργατικός, έντιμος, καταρτισμένος και πράος διαχειριστής" των κρατικών υποθέσεων. Ενας "καλός νοικοκύρης" δηλαδή, τον οποίο χρειάζεται αυτή την ώρα ο τόπος.

Ας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το σημερινό κράτος, που τόσο εύκολα πράσινοι και γαλάζιοι εκπρόσωποι του δικομματισμού το καταγγέλλουν και το στήνουν σήμερα στο τοίχο, είναι δικό τους δημιούργημα, από τα θεμέλιά του μέχρι και την τελευταία του γωνία. Οι ίδιοι έχουν χτίσει ένα κράτος ικανό για τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις και παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και την εξυπηρέτηση της εκλογικής τους πελατείας και ανίκανο να υπηρετήσει τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους.

Ποιος "φόρτωσε" τις δημόσιες υπηρεσίες, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις με "πλεονάζον" προσωπικό; Ποιος τις βούλιαξε, βάζοντάς τες να υπηρετούν τον ιδιωτικό τομέα ή τα θαλασσοδάνεια του δημοσίου; Ποιος κανονίζει, χρόνια τώρα, τις διευθυντικές θέσεις και τα διάφορα ακριβοπληρωμένα πόστα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όχι με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες, αλλά την εξυπηρέτηση των εκλογικών του φίλων, κ. ο. κ;

Και όσον αφορά τους κομμουνιστές, είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος αυτό δεν μπορεί να "νοικοκυρευτεί" ουσιαστικά. Για μας είναι σαφές ότι πρέπει να ξηλωθεί εκ θεμελίων και ν' ανασυγκροτηθεί σε νέες βάσεις, ώστε να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ομως, τι σόι "νοικοκύρεμα" ετοιμάζει ο πρωθυπουργός; Οι προγραμματικές δηλώσεις είναι σαφείς. Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη θέλει ένα κράτος ικανότερο και αποτελεσματικότερο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και με πολύ λιγότερες από τις σημερινές δαπάνες και ευθύνες κοινωνικού χαρακτήρα. Ενα "κράτος - στρατηγείο", όπως συνηθίζει να το ονομάζει ο πρωθυπουργός. Στρατηγείο, όμως, του μεγάλου κεφαλαίου και μόνο για το δικό του όφελος, θα συμπληρώναμε εμείς.

Ενα μόνο παράδειγμα είναι αρκετό για το πώς "οραματίζεται" το κράτος - στρατηγείο ο Κ. Σημίτης. Ας πάρουμε τον τομέα της περιβόητης "ανάπτυξης" και το ρόλο του "κράτους - στρατηγείου". Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη θέλει το κράτος να παρεμβαίνει "για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων", "την κινητοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου, με την κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων και αντικινήτρων, με τη θέσπιση των αναγκαίων παροχών και κινήτρων" και την "επέκταση και εκσυγχρονισμό της υποδομής για μεταφορές, επικοινωνία και ενέργεια". Με άλλα λόγια, πρόκειται για την υιοθέτηση των δοκιμασμένων και αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων συνταγών, που επιβάλλουν στο κράτος να παρέχει τα πάντα στο κεφάλαιο. Τέτοιο "νοικοκύρεμα" υπόσχεται ο Κ. Σημίτης.

Δε χωρούν αυταπάτες για το "νοικοκύρεμα" του Κ. Σημίτη. Πρόκειται για ένα ολότελα συντηρητικό "νοικοκύρεμα" και, ακριβώς γι' αυτό, θα ενισχύσει και όλα τα πελατειακά και άλλα παρόμοια φαινόμενα εκφυλισμού και παρακμής. Προφανώς, ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός επιδιώκει να γίνει ο καλύτερος μέχρι σήμερα "νοικοκύρης" ή μάνατζερ - κατά τη σύγχρονη επιχειρηματική ορολογία - για λογαριασμό των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας. Μόνο που η πολιτική και ταξική πάλη είναι περισσότερο περίπλοκη και σύνθετη από τη διαχείριση μιας οποιαδήποτε καπιταλιστικής επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ