Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσχεδιασμένο το επεισόδιο από την Τουρκία

Η Τουρκία επιδιώκει μέσα απ' αυτό το επεισόδιο να υποχρεώσει την Ελλάδα σε μια διαπραγμάτευση γύρω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στις δηλώσεις που έκανε χτες το μεσημέρι, μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού και σημείωσε ότι ταυτόχρονα η Τουρκία αρνείται συμφωνίες και συνθήκες που ίσχυσαν χωρίς καμιά αμφισβήτηση μέχρι τώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα επιχειρήματα των Τούρκων, σχετικά με το καθεστώς των βραχονησίδων. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον ισχυρισμό ότι το Πρωτόκολλο του 1932 (μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, όταν μεταβιβάστηκε η κυριαρχία των Δωδεκανήσων από την Τουρκία στην Ιταλία), που προσδιορίζει τα θαλάσσια σύνορα, δεν πρωτοκολλήθηκε στον Οργανισμό της Κοινωνίας των Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το Καταστατικό της Κοινωνίας των Εθνών ορίζει ρητά ότι μόνο οι κύριες συμφωνίες πρωτοκολλούνται και όχι τα πρόσθετα πρωτόκολλα.

Σχετικά με τον άλλο τουρκικό ισχυρισμό, ότι δηλαδή η Τουρκία δε συμμετείχε στη Συμφωνία των Παρισίων το 1947 (με την οποία μεταβιβάστηκε η κυριαρχία των Δωδεκανήσων από την Ιταλία στην Ελλάδα), ο Θ. Πάγκαλος τον χαρακτήρισε "καταφρονητέο" και συμπλήρωσε: "Αλίμονο αν οι χώρες διεθνώς αναγνώριζαν μόνο τις Συμφωνίες στις οποίες συμμετέχουν και μάλιστα αν μπορούσαν εκ των υστέρων να αμφισβητούν όλες τις Συμφωνίες στις οποίες δε συμμετείχαν ή δεν έδωσαν τη γνώμη τους".

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε χάρτη του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που εκδόθηκε το 1954 και όπου ορίζεται η θαλάσσια συνοριακή γραμμή και δεν περιλαμβάνει τη βραχονησίδα Ιμια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Θ. Πάγκαλος προέβλεψε ότι το τελευταίο επεισόδιο θα έχει αλλάξει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Τουρκία και διευκρίνισε ότι το επεισόδιο δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση των 12 μιλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ