Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το πρώτο ηχηρό ράπισμα...

Η κυβέρνηση του Τ. Μπλερ αρνείται να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Το πρώτο ηχηρό ράπισμα δέχτηκε η κυβέρνηση Σημίτη από την κυβέρνηση του "αδελφού" και ψευτοσοσιαλίζοντος Τ. Μπλερ. Το πρώτο ράπισμα αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Πολιτισμού Κρις Σμιθ και διέψευσε πανηγυρικά όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τους αρμόδιους υπουργούς, που, προπαγανδίζοντας το κόμμα του Τ. Μπλερ, καλλιεργούσαν στην ελληνική κοινή γνώμη τη φρούδα ελπίδα ότι οι Εργατικοί, αν εκλεγούν, θα επιστρέψουν τα Μάρμαρα, επειδή ο προηγούμενος αρχηγός τους Ν. Κίνοκ, για λόγους εσωτερικών και εξωτερικών σκοπιμοτήτων, είχε ψελλίσει κάτι γενικώς και αορίστως περί επιστροφής, του στιλ "αν γίνουμε κυβέρνηση θα δούμε το θέμα".

Εγιναν, λοιπόν, κυβέρνηση οι Εργατικοί και όπως ανέμενε κάθε ...σοβαρός Ελληνας, έστω κι αν ελάχιστα γνωρίζει για την αρπακτική πολιτική της Βρετανίας και για το πολιτικό ποιόν του Εργατικού Κόμματος, ήρθε "κοφτή" η απάντηση του Μπλερ: "Η κυβέρνηση δε δεσμεύεται από προηγούμενες δηλώσεις του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων". Και ο υπουργός Πολιτισμού Κρις Σμιθ ξεκαθάρισε: "Δεν πρόκειται να τα επιστρέψουμε. Αποφασίσαμε ότι αυτό δε θα ήταν μια εφικτή και λογική άποψη. Δεν πρόκειται να το κάνουμε. Δεν υπάρχει θέμα να χωρίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, του οποίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογής του. Δεν πρόκειται να τα επιστρέψουμε. Αν επιστραφούν στην Ελλάδα, και άλλες χώρες θα ζητήσουν την επιστροφή των δικών τους θησαυρών".Εξίσου κυνικός ο υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ,σε συνέντευξη που έδωσε, αδίστακτα προκάλεσε το κοινό αίσθημα των Ελλήνων: "Η Βρετανία έχει στεγάσει με ασφάλεια τα Ελγίνεια και εύχομαι ο ελληνικός λαός να σέβεται τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τα Μάρμαρα".Με άλλα λόγια, πρέπει και να τους είμαστε ευγνώμονες που τα έκλεψαν και παρανόμως τα κατακρατούν.

Με σχετική χτεσινή του δήλωση, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγ. Βενιζέλος, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η επιστροφή των Μαρμάρων "είναι μόνιμος και βασικός στόχος της ελληνικής πολιτιστικής πολιτικής". Αν και ο υπουργός γνωρίζει ότι η Βρετανία, όπως και η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν τη διεθνή σύμβαση - σύσταση της ΟΥΝΕΣΚΟ για επιστροφή των θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους, σημειώνει: "Επιθυμία μας είναι - στο πλαίσιο των σχετικών συστάσεων της ΟΥΝΕΣΚΟ - το ζήτημα αυτό να τεθεί σε διμερή βάση. Αυτό έχει ήδη γίνει σε επαφές που είχα κατά καιρούς και με τον Βρετανό ομόλογό μου και με τον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα". Ο υπουργός αναγγέλλει ότι στη νέα βρετανική κυβέρνηση "θα σταλεί σχετική επιστολή, σε συνεννόηση με τη βρετανική επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων, η οποία συγκροτείται από σημαντικές προσωπικότητες". Θέλοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η κυνική άρνηση της κυβέρνησης Μπλερ, ο Ε. Βενιζέλος (που θα συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του στις 30/6 στα πλαίσια της Συνόδου των υπουργών Πολιτισμού) αυταπατάται, λέγοντας ότι "η νέα βρετανική κυβέρνηση θα περιμένει να μελετήσει το ζήτημα και να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση πριν διαμορφώσει και αναγγείλει την επίσημη στάση της γύρω από το θέμα". Καταλήγοντας, ο υπουργός υπογράμμισε σωστά: "Η επιστροφή δεν είναι ελληνική αξίωση, αλλά αξίωση του ίδιου του τραυματισμένου μνημείου, που έχει τη δική του ιστορική και πολιτιστική φωνή".

Τέλος, με δήλωσή του, ο Ζυλ Ντασσέν χαρακτηρίζει "βεβιασμένη" την κίνηση Ελλήνων δημοσιογράφων να ζητήσουν απαντήσεις από τους νεοεκλεγμένους υπουργούς και εκφράζει τη στεναχώρια του για την απάντηση. Ο Ζ. Ντασσέν θεωρεί ότι το να ζητά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών "την ευγνωμοσύνη μας, ασφαλώς, συνεπάγεται ότι τα γλυπτά είναι δικά μας" και τονίζει: "Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλώς «ρύθμιση» διακρατικής «διαφοράς»; (2013-10-04 00:00:00.0)
Οι Αυστραλοί για τα Μάρμαρα (2000-02-03 00:00:00.0)
Θολώνει το τοπίο ο Μπλερ (1999-12-15 00:00:00.0)
Βρετανικό ντους... στην ελληνική κυβέρνηση (1998-08-26 00:00:00.0)
Το πρώτο ηχηρό ράπισμα... (1997-05-06 00:00:00.0)
Για τα Μάρμαρα (1996-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ