Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς αποτυχία και η νέα διαμεσολάβηση

Επιμένουν στις θέσεις τους Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, ενώ "απογοητευμένος" δηλώνει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής

Δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα από την Ουάσιγκτον οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Ντένις Ρος με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Αραφάτ αποδέχτηκε, μεν, την επανέναρξη της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, αλλά μόνο υπό αμερικανική παρουσία και σε περιορισμένο επίπεδο, ενώ ο Νετανιάχου αρνείται να αναστείλει την εποικιστική δραστηριότητα. Ο Ντένις Ρος επρόκειτο, αργά χτες, να συναντηθεί με Ιορδανούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Ο ίδιος ο Αμερικανός διαμεσολαβητής φέρεται να είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος και να χαρακτήρισε την αποστολή του "αποτυχία". Η μόνη (σχετική) πρόοδος που σημειώθηκε είναι η συνάντηση, χτες το πρωί, Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων ασφαλείας, στο Τελ Αβίβ. Στη συνάντηση, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό, πήραν μέρος οι επικεφαλής των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, Τζιμπρίλ Γιαρούμπ και Μοχάμεντ Νταχλάν, ανώτεροι αξιωματούχοι του Σιν Μπετ και ένας αξιωματούχους της CIA, του οποίου το όνομα δε γνωστοποιήθηκε.

Η διπλωματική αναποτελεσματικότητα ανέβασε το θερμότερο της έντασης σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Οχθης και συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, στη Χεβρώνα ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και σε Ισραηλινούς στρατιώτες. Μετά από αρκετές ώρες με μολότοφ, πέτρες, δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες, τα επεισόδια έλαβαν τέλος με απολογισμό τέσσερις Παλαιστινίους και έναν Ισραηλινό στρατιώτη τραυματίες. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο στρατηγός Σλόμο Γιάναϊ, επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων του πεζικού στη Δυτική Οχθη, προειδοποιούσε ότι το ενδεχόμενο μιας αιματηρής σύγκρουσης Παλαιστινίων και Ισραηλινών με ανυπολόγιστες συνέπειες είναι όσο ποτέ άλλοτε κοντινό, ιδιαίτερα μετά από τη μακρόχρονη τελμάτωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Ενδοπαλαιστινιακή ένταση

Δολοφονημένος βρέθηκε, χτες, Παλαιστίνιος που πωλούσε παλαιστινιακή γη με την ιδιότητα του μεσίτη σε Ισραηλινούς. Ο Φαρίντ Μπασχιτίτ βρέθηκε νεκρός στη Ραμάλα, λίγες μέρες μετά τη δήλωση του Παλαιστινίου υπουργού Δικαιοσύνης, Φράιχ Αμπού Μεντέιν, ότι θα καταδικάζεται σε θάνατο όποιος Παλαιστίνιος πουλά αραβική γη σε Ισραηλινούς. Οι θρησκευτικές αρχές της Ραμάλα δεν επέτρεψαν να κηδευτεί ο δολοφονημένος, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι το περιστατικό είναι απτή απόδειξη της έντασης και της δυσαρέσκειας που έχει κυριεύσει τον παλαιστινιακό λαό.

Καταδίκη και άμεσα μέτρα ζητά ο ΟΗΕ

Την άμεση παύση κάθε χρήσης βίας κατά τη διάρκεια ανακρίσεων Παλαιστινίων κρατουμένων ζήτησε, χτες, από τις ισραηλινές αστυνομικές αρχές, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, η ειδική επιτροπή κατά των βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών. Μέσα σε φορτισμένο κλίμα και χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, ο πρόεδρος της επιτροπής, Μπερντ Σόρενσεν, απέκρουσε τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού εκπροσώπου ότι τα σχετικά στοιχεία προέρχονται μόνο από μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι στοιχεία υπάρχουν και από ιατρικές εκθέσεις και από ισραηλινά δικαστήρια. Επιπλέον, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ "περί περιορισμένης χρήσης βίας υπό ορισμένες συνθήκες", επειδή, με τον τρόπο αυτό, νομιμοποιεί τα βασανιστήρια έστω και αν αυτά παίρνουν τη μορφή της παρατεταμένης αϋπνίας, των απειλών, των δυνατών τρανταγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ