Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Συμφώνησαν υπό ... πίεση

Ο Μπ. Φίνο προτείνει διεύρυνση του ρόλου της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ο Φραντς Βρανίτσκι κατάφερε να αποσπάσει μόλις το ελάχιστο δυνατό όσον αφορά τους στόχους του, παρά το ότι σε μια πρωτοφανή γι' αυτόν κίνηση έθεσε "τελεσίγραφο" προς τα κόμματα της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.

Ανέξοδος (;) συμβιβασμός

Ο μίνιμουμ "συμβιβασμός", τον οποίο πέτυχε μέσω μιας τελεσιγραφικής ανακοίνωσής του ο μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Φραντς Βρανίτσκι, επί της ουσίας δεν έφερε τίποτε καινούριο όσον αφορά το διάλογο (;) στο εσωτερικό της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης. Τα δέκα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν τη διάλυση των "επιτροπών λαϊκής σωτηρίας" των εξεγερμένων 46 ημέρες προ των εκλογών, ενώ όσον αφορά το "ακανθώδες" πρόβλημα του εκλογικού νόμου (αν θα είναι πλειοψηφικό ή αναλογικό το σύστημα) δεσμεύτηκαν ότι θα συζητήσουν και θα καταλήξουν σε συμφωνία ως την 12η Μαϊου (την ερχόμενη Δευτέρα).

Το "πολιτικό συμβόλαιο" που επέβαλε ντε φάκτο ο Βρανίτσκι, απειλώντας με κάποιες - άδηλες, άρα ακόμη πιο "επίφοβες" - κυρώσεις, συνάντησε και πάλι τις αντιθέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος του Προέδρου Μπερίσα, η ηγεσία του οποίου μόλις την τελευταία στιγμή δέχτηκε τον μίνιμουμ "συμβιβασμό".

Κατά τα άλλα, το "πολιτικό συμβόλαιο" αποτελεί μια συρραφή των αιτημάτων των δύο κυρίαρχων πλευρών, των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατικών του Μπερίσα. Προβλέπει από τη μια ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερη η διακίνηση των προσώπων και η πρόσβαση όλων των κομμάτων στην προεκλογική εκστρατεία και από την άλλη περιορίζει τις απαγορεύσεις ως προς το εκλέγεσθαι μόνον στα πρώην μέλη του πολιτικού γραφείου του κομμουνιστικού κόμματος, στους συνεργάτες της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών και σ' αυτούς που καταδικάστηκαν για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δηλαδή όλη η "φασαρία" για να επιτραπεί στον Φάτος Νάνο να συμμετάσχει στις εκλογές.

Το αρχικό κείμενο Βρανίτσκι καλεί τη διεθνή κοινότητα να ορίσει έναν συντονιστή διεθνούς κύρους, για να υποβάλει τελική έκθεση ως προς την εκλογική διαδικασία, τον οποίο τα υπογράφοντα κόμματα δε θα αμφισβητήσουν (πλην όμως ποια θα είναι αυτή η "υπεράνω υποψίας" προσωπικότητα είναι επίσης ένα ερώτημα... ).

Ο Φίνο στις ΗΠΑ - μέσω Ρώμης

Στο μεταξύ χτες έγινε γνωστό ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο, αναχωρεί σήμερα για τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, και αμέσως μετά θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσημη επίσκεψη. Ο Φίνο θα συζητήσει με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, όσον αφορά την κρίση, τις εκλογές και τις πιθανότητες παροχής οικονομικής βοήθειας. Κατά έναν εκπρόσωπο του Φίνο, "η επίσκεψη αυτή καθ' εαυτή αποτελεί ένα δείγμα της υποστήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης της Αλβανίας".

Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα έχει ακόμη συνομιλίες με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Διεύρυνση" καθηκόντων για πολυεθνική;

Ενα από τα κυρίαρχα ζητήματα στις συνομιλίες του Φίνο τόσο με τον Ντίνι όσο και την Ολμπράιτ θα είναι και η φύση της δράσης της πολυεθνικής δύναμης. Παρά το ότι μέχρι στιγμής οι επικλήσεις του Φίνο να αναληφθεί ευρύτερος αστυνομευτικός ρόλος από τη δύναμη γίνονται δεκτές παγερά από τη Ρώμη, δεν αποκλείεται τελικά το αίτημα να γίνει δεκτό. Ο Φίνο ζητά μεταξύ των άλλων "την ανάθεση της προστασίας των στρατιωτικών αποθηκών, που είναι γεμάτες με εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά, στους ξένους στρατιώτες", αλλά και την ανάθεση της προστασίας των τελωνειακών εγκαταστάσεων στα σύνορα, δεδομένου ότι "η έλλειψη επαρκών δυνάμεων ασφαλείας έχει ως αποτέλεσμα την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών αυτών και την απώλεια τεράστιων κρατικών εσόδων από τη διαρροή δασμών". Ακόμη, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι "η συμβολή της πολυεθνικής δύναμης στις βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε επίσης να είναι μεγάλη". Και πρόσθεσε ότι "όλος ο πληθυσμός είναι οπλισμένος, ανησυχούμε για την ασφάλεια στα εκλογικά κέντρα".

Οι Ιταλοί αξιωματούχοι, πάντως, αρνούνται να συναινέσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντίνι, αντιπρότεινε την ενδυνάμωση των αλβανικών αρχών ασφαλείας, ο υπουργός Αμυνας Μπενιαμίνο Αντρεάτα προειδοποίησε ότι η Ιταλία θα αποσύρει την ειρηνευτική δύναμη, αν οι εκλογές δε γίνουν μέσα στον Ιούνιο, και ο γενικός διοικητής της Διεθνούς Δύναμης Προστασίας στρατηγός Λουτσιάνο Φορλάνι ότι η δύναμη θα περιοριστεί στην εντολή που της έχει ανατεθεί και δε θα αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα.

Ομως ο Φίνο συνεχίζει να πιέζει και ίσως επιδιώξει να εμπλέξει και την Ουάσιγκτον (η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι "δυσαρεστημένη" με τις εξελίξεις) στην επιχείρηση "αποκατάστασης της τάξης" με βάση τους άνδρες της πολυεθνικής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ