Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αστυνομική επιχείρηση κατά αυτονομιστών

ΒΕΝΕΤΙΑ.-

Μια αναίμακτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην Ιταλία από την αστυνομία, εκκενώνοντας το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία από τους δέκα περίπου αυτονομιστές, που απαιτούσαν την ανεξαρτησία της Βόρειας Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι ένοπλοι ξεδίπλωσαν μία σημαία της πρώην Δημοκρατίας της Βενετίας

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον πύργο χρησιμοποιώντας ανεμόσκαλα και ακινητοποίησαν τους καταληψίες με τη βοήθεια δακρυγόνων. Την ίδια στιγμή αστυνομικοί και καραμπινιέροι συνελάμβαναν άλλα μέλη της ομάδας που είχαν παραμείνει σε τεθωρακισμένο όχημα κοντά στο χώρο της κατάληψης. "Η κύρια ανησυχία μας ήταν να μην προκαλέσουμε ζημιά στο καμπαναριό", δήλωσε επικεφαλής της αστυνομίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "δεν μπορούμε να πούμε πως οι ένοπλοι αυτοί είναι τρομοκράτες, αλλά μπορούμε να πούμε πως ήταν αρκετά αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι".

Νωρίτερα, η ομάδα των ενόπλων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονιζόταν ότι ομιλεί εκ μέρους της "Γαληνοτάτης Κυβέρνησης" της πόλης, απαιτώντας την ανεξαρτησία της από την Ιταλία.

Οι ένοπλοι ισχυρίζονταν ότι αποτελούν τακτική μονάδα του "στρατού" της "Γαληνοτάτης Δημοκρατίας", το τέλος της οποίας ήρθε στις 12 Μάη του 1797, όταν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα εισέβαλαν στην πόλη.

"Μετά από 200 χρόνια, μία τακτική μονάδα του Γαληνοτάτου Ενετικού Στρατού απελευθέρωσε απόψε την Πλατεία του Αγίου Μάρκου", τονίζει η ανακοίνωση που δόθηκε σε δημοσιογράφο ιταλικού ραδιοσταθμού και καταλήγει: "Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας αναγεννήθηκε σήμερα... Ζήτω ο Αγιος Μάρκος".

Από την πλευρά του ο Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης της "Λίγκας του Βορρά", δήλωσε χτες το πρωί ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την κατάληψη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για προβοκάτσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ