Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ.-

Μια μέρα μετά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της Σεβαστούπολης, διαμαρτυρόμενοι για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Σολάνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουκρανία, εξέφρασε την ευχή πως η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θα υπογράψουν χάρτη συνεργασίας, με την ευκαιρία της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 8 και 9 Ιουλίου.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας επέδωσε στον Ουκρανό Πρόεδρο, Λεονίντ Κούτσμα, ένα έγγραφο που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για το χάρτη αυτό μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως "οι σχέσεις του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας έχουν πολύ καλές προοπτικές".

Στο μεταξύ, χτες στη Σεβαστούπολη, περίπου 5.000 άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Την πρωτότυπη διαμαρτυρία αυτή διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κριμέας και μια φιλο-ρώσικη ομάδα.

"Αυτή η "ζωντανή αλυσίδα" είναι μια ένδειξη της θέσης μας ενάντια στο ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών γυμνασίων στη Σεβαστούπολη και στην Κριμέα", τόνισε ο ηγέτης των κομμουνιστών της Κριμέας, Λεονίντ Γκρατς.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την ακύρωση των καλοκαιρινών στρατιωτικών γυμνάσεων στην Ουκρανία, οι οποίες θα φέρουν ΝΑΤΟικά πλοία στις ακτές της Κριμέας.

"Δε χρειαζόμαστε ΝΑΤΟικά πλοία κοντά στην Κριμέα", επισήμανε ο Γκρατς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ