Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στενές επαφές... "δυτικού τύπου"

ΛΟΝΔΙΝΟ .-

Ο προεδρεύων της ΕΕ, Ολλανδός πρωθυπουργός Βιμ Κοκ, μετέβη στη βρετανική πρωτεύουσα και είχε συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, μόλις μία βδομάδα μετά τη νίκη του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές. Στη συνάντηση που παρευρέθη και ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, συζητήθηκαν τα ζητήματα της ΕΕ και κυρίως η συνάντηση του Ιουνίου στο Αμστερνταμ. Κατά την έξοδό του από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη συνάντηση, ο Κοκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι όλες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, "Χωρίς συμβιβασμούς... δε θα υπάρξει συνθήκη του Αμστερνταμ". Ενώ όπως έγινε γνωστό, ήταν θετικός απέναντι στο αίτημα της Βρετανίας, όπως αυτό τέθηκε στις συνομιλίες τους, να επιτραπεί να διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων της στο πλαίσιο οποιασδήποτε νέας συνθήκης. Ο Κουκ αντίθετα, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες και δήλωσε ότι πιστεύει πως η ΕΕ θα είναι σε θέση να συνάψει μία συνθήκη για τη μεταρρύθμισή της τον ερχόμενο μήνα στο Αμστερνταμ.

Η "Νέα Εργατική" κυβέρνηση με τις φιλοευρωπαϊκές θέσεις έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στους Ευρωπαίους εταίρους της, γι' αυτό και ο Ολλανδός πρωθυπουργός επεδίωξε συνάντηση μέσα σε μία βδομάδα αφ' ότου το Εργατικό Κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση και φανερώνει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζεται πλέον και πάλι σοβαρά στην Ευρώπη!

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, όπου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπλερ, αυτή τη βδομάδα δήλωνε ότι, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός είναι "πολύ ανοιχτός και διάκειται θετικά" προς τα ευρωπαϊκά θέματα και "φαίνεται πολύ αποφασισμένος για τον αποφασιστικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Βρετανία στις συζητήσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και στην οικοδόμηση της Ευρώπης".

Κέντρο διερχομένων από ό,τι φαίνεται θα γίνει η βρετανική πρωτεύουσα, αφού μετά τον Ιρλανδό και Ολλανδό πρωθυπουργό, ο επόμενος θα είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χτες, ότι ο Κλίντον θα κάνει έναν σταθμό στο Λονδίνο για να επισκεφθεί τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, με αφορμή το ταξίδι του στις 28 του Μάη στην Ολλανδία.

Ο Κλίντον θα επισκεφθεί την Ολλανδία στις 28 του Μάη για να συμμετάσχει στην αμερικανο - ευρωπαϊκή Διάσκεψη και στις εκδηλώσειςγια την 50ή επέτειο του σχεδίου Μάρσαλ που βοήθησε (; ) στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ