Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στόχος η "ευέλικτη" απασχόληση

Στελέχη των ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ετήσια συνάντησή τους, που έγινε χτες στη χώρα μας, συμπέραναν ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, πάντα διά του... διαλόγου

"Δεν μπορούμε να μείνουμε στις εργασιακές σχέσεις του παρελθόντος, πρέπει να πάμε σε πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Είναι σημαντικό ποιος θα πληρώσει για τις αλλαγές, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις".Αυτά σημείωσε χτες ο γενικός γραμματέας της διαβόητης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γ. Παπανίκος,αναφερόμενος στα συμπεράσματα από τη συζήτηση που είχε διεξαχθεί λίγο νωρίτερα ανάμεσα σε στελέχη της κεντρικής Ευρωπαϊκής ΟΚΕ και των ΟΚΕ Ελλάδας, Ολλανδίας, Βελγίου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γ. Κουκιάδης,δήλωσε ότι ο ρόλος της ΟΚΕ στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" είναι ο συντονισμός, η σύνθεση των απόψεων και η παρουσίασή τους στην κυβέρνηση, ενώ όταν θα αρχίσει η δεύτερη φάση, αυτή της λήψης μέτρων, τότε η ΟΚΕ θα λάβει γνώση και θα αναλάβει τον "παραδοσιακό" της ρόλο, της γνωμοδότησης. Είπε ακόμα ότι η πρώτη φάση του διαλόγου θα ολοκληρωθεί Οκτώβρη με Νοέμβρη.

Οσο για το ασφαλιστικό,ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, "θα χωριστεί από το κυρίως αντικείμενο του διαλόγου σε αυτή τη φάση" και ότι θα έχει τη δική του "τροχιά και αυτονομία, γιατί είναι ένα θέμα που θέλει μακροχρόνια επεξεργασία".

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τα στελέχη της ΟΚΕ, παρουσιάστηκε και η ευρωπαϊκή εμπειρία από τον "κοινωνικό διάλογο". Μια εμπειρία ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το είδος των αλλαγών και για το ποιος θα πληρώσει τη "νύφη".

Ενδεικτικά, στην Ιρλανδία,οι "κοινωνικοί εταίροι" κατέληξαν σε συμφωνία, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και της "κοινωνικής συνοχής", η οποία προβλέπει χαμηλές αυξήσεις αποδοχών με αντισταθμιστικά οφέλη στη φορολογία. Οι αυξήσεις που θα δοθούν τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι συνολικά 9%!

Στην Ισπανία,σκοπός της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ήταν η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. Εκεί τα συνδικάτα δέχτηκαν να περιορίσουν τις διεκδικήσεις τους, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς!

Στο Βέλγιο μειώθηκαν οι ώρες εργασίας και έφτασαν τις 39 ή ακόμα λιγότερες σε μερικούς κλάδους, χωρίς - υποτίθεται - να μειωθούν οι μισθοί. Ομως, η μείωση των ωρών θα ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό των επόμενων αυξήσεων!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ