Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνδικαλιστές με το... αζημίωτο

Η ηγεσία της ΟΤΟΕ προωθεί τη θέσπιση οικονομικών και βαθμολογικών "κινήτρων συνδικαλιστικής δράσης", καταγγέλλει η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν

Την προσπάθεια προώθησης, από την ηγεσία της ΟΤΟΕ,προκλητικών ευνοϊκών ρυθμίσεων, σαν κίνητρα για τη διευκόλυνση της συνδικαλιστικής δράσης,καταγγέλλει η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες,τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι "όχι μόνο δε συμφωνούμε με τη θεσμοθέτηση αυτών των απαράδεκτων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εκλεγμένους συναδέλφους, αλλά διαφωνούμε και καταγγέλλουμε όλα τα φαινόμενα εκφυλισμού, που με την ανοχή των πρώην και νυν κυβερνητικών συνδικαλιστών γίνονται στους χώρους μας".Οι προτάσεις της ΟΤΟΕ κινούνται στην οικονομική και βαθμολογική "ενίσχυση" της συνδικαλιστικής δράσης! Στον οικονομικό τομέα έχει ζητηθεί να δίνονται από τους εργοδότες επιδόματα ευθύνης, ανάλογα με τα χρόνια συνδικαλιστικής δραστηριότητας, αντίστοιχου ύψους με τα επιδόματα ευθύνης που δίνονται στην Εθνική Τράπεζα, τα οποία κινούνται από 45 χιλ. δρχ. έως 125 χιλ. δρχ!Στο βαθμολογικό, ζητείται η εξέλιξη των εκλεγμένων αποσπασμένων συνδικαλιστών με κατ' επιλογή προαγωγές και μάλιστα με... αναδρομική ισχύ!

Η παράταξη σημειώνει ότι η απόφαση για τη θέσπιση κινήτρων για τη συνδικαλιστική δράση, που αφορά τους εκλεγμένους αποσπασμένους συνδικαλιστές σε Συλλόγους,την ΟΤΟΕ,το ΕΚΑ και τη ΓΣΕΕ,πάρθηκε το Νοέμβρη του 1995, στο τελευταίο συνέδριο της ΟΤΟΕ,από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Συσπείρωση" (Πουλαρίκας).

"Σήμερα, μετά και την υπογραφή της σύμβασης λιτότητας προσπαθούν να υλοποιήσουν πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων αυτή την απαράδεκτη απόφαση", υπογραμμίζει η παράταξη, προσθέτοντας ότι η εργοδοσία δεν απορρίπτει αυτές τις προτάσεις "για ευνόητους λόγους",αλλά και επειδή σε πολλές ποεριπτώσεις τις έχει κάνει πράξη.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε πολλούς χώρους "η εργοδοσία δίνει στους προέδρους - γεν. γραμματείς των συλλόγων επιδόματα ευθύνης". Σε άλλους χώρους "οι εκλεγμένοι - αποσπασμένοι συνδικαλιστές παίρνουν επιδόματα ευθύνης ανάλογα με την αντίστοιχη οργανική θέση που θα κατείχαν αν εργάζονταν κανονικά", σε ασφαλιστικό ταμείο κρατικής τράπεζας "ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας παίρνουν επιδόματα ευθύνης". Υπάρχουν "περιπτώσεις τοποθετήσεων σε οργανικές θέσεις αποσπασμένων συνδικαλιστών και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις τοποθετήσεων (μαϊμού) την παραμονή της απόσπασής τους". Κύρια σε κρατικές τράπεζες "συνδικαλιστικά στελέχη καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις σε θυγατρικές επιχειρήσεις, σε διοικητικά συμβούλια εταιριών, σε επιτροπές παίρνοντας πλαστές υπερωρίες". Η παράταξη σημειώνει επίσης ότι σε πολλές κρατικές τράπεζες συνδικαλιστές έχουν ευνοϊκή μεταχείριση στις κατ' εκλογήν προαγωγές, ενώ "έχει καταγγελθεί ότι υπάρχουν εργοδοσίες που βάζουν σε λογαριασμό ή μέσω πιστωτικών καρτών ορισμένο ποσό κάθε μήνα σε επώνυμα συνδικαλιστικά στελέχη".

Η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες "δηλώνει κατηγορηματικά ότι κανένα μέλος της δεν πρόκειται να αποδεχτεί ή να κάνει χρήση αυτών των απαράδεκτων ρυθμίσεων.

Παράλληλα, η παράταξη καλεί την ΟΤΟΕ: Να συγκεντρώσει και να δημοσιοποιήσει τις μισθοδοσίες όλων των εκλεγμένων συνδικαλιστικών στελεχών. Να επεκταθεί το πόθεν έσχες σε όλα τα εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη ΔΣ των συλλόγων - διοικήσεις ΟΤΟΕ, ΕΚΑ, ΓΣΕΕ. Να ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες για τη συμμετοχή ή όχι στις απεργίες όλων των εκλεγμένων στελεχών. Να καταγγείλει την ευνοϊκή μεταχείριση των εκλεγμένων συναδέλφων όπου κι αν γίνεται. Να θεωρήσει άκυρες τυχόν διμερείς συμβάσεις, πράξεις διοικήσεων, εγκυκλίων που προβλέπουν διαφορετική μεταχείριση στους συνδικαλιστές. Να καλέσει τα συνδικαλιστικά στελέχη να μην αποδέχονται τέτοιου είδους αντιπαροχές.

  • Τα "απαράδεκτα σχέδια" καταγγέλλει και η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία",η οποία αξιώνει να ματαιωθούν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκφυλισμός από παλιό και νέο εργοδοτικό συνδικαλισμό (2014-07-17 00:00:00.0)
Απεργούν για τρίτη μέρα (2002-06-14 00:00:00.0)
Καταργείστε το στην πράξη (1999-08-08 00:00:00.0)
Πρόκληση προς την εργατική τάξη (1998-10-03 00:00:00.0)
"Τροχονόμοι" της κυβερνητικής πολιτικής (1998-07-10 00:00:00.0)
Απεργία διαρκείας από σήμερα (1998-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ