Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η άλλη Αθήνα

Αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Στέλιου Κασιμάτη,διοργανώνει η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία.Φιλοξενείται μέχρι τις 7 Ιούνη στην αίθουσα της Εταιρείας (Τήνου 14α). Τίτλος της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης"Η άλλη Αθήνα του '50 - '60".Ο Στ. Κασιμάτης γεννήθηκε το 1920 στον Πειραιά, όπου και σπούδασε. Στην Κατοχή έφυγε από το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων, αρνούμενος να συνεργαστεί με τον κατακτητή και πήγε ως τεχνικός συντήρησης στο "Ασκληπιείο Βούλας". Εκεί οργανώθηκε στον ΕΛΑΣ - ΕΑΜ της Βούλας, όπου έγινε καπετάνιος - διοικητής του λόχου. Πήρε μέρος σε μάχες - σαμποτάζ ενάντια σε Γερμανούς και Ιταλούς. Το 1946 συνελήφθη.

Στη μετέπειτα πορεία του γράφεται ουσιαστικά η μαρτυρική φωτογραφική του διαδρομή. Πολιτικός εξόριστος στην Ικαρία και τη Μακρόνησο, απαθανατίζει με το φωτογραφικό του φακό, σκηνές της σκληρής πραγματικότητας. Με το απολυτήριό του, αργότερα, ανοίγει ένα μαγαζάκι στην Εμ. Μπενάκη, πάντα με θέμα τη φωτογραφία. Παράλληλα δουλεύει στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.Η κούραση σε συνδυασμό με τις διώξεις που υφίσταται τον κάνουν να μην μπορεί να αξιοποιήσει το ταλέντο του.

Σημειώνουμε ότι ο Στ. Κασιμάτης ασχολήθηκε επίσης με το φιλοτελισμό, όπου η μεθοδικότητα και η βαθιά γνώση του αντικειμένου, τον έκανε γνωστό ως μελετητή του γραμματοσήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ