Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πηγή έμπνευσης η Ιλιάδα

Ενας από τους σημαντικότερους γλύπτες της εποχής μας, ο Αγγλος Αντονι Κάρο,φιλοξενείται από τη Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη.Πρόκειται για την πρώτη έκθεση έργων του στη χώρα μας, που ξεκίνησε το Μάρτη από τη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζει τη σειρά "Τρωικός πόλεμος",η οποία αποτελεί ένα μέρος μόνο των έργων που έφτιαξε επηρεασμένος από το ταξίδι του στην Ελλάδα, το 1985. Εντυπωσιακά έργα, στα οποία πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η Ιλιάδα και ο Ομηρικός κόσμος.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου "Ο Αντονι Κάρο ανήκει στην παράδοση της σύγχρονης γλυπτικής που ξεκινά από τον Γκονζάλες (1876 - 1942) με τα συγκολλημένα σίδερα, εμπλουτίζεται από τον Πικάσο (1881 - 1973) και καταλήγει στον Αμερικανό Ντ. Σμιθ (1906 - 1965), του οποίου ο Αγγλος γλύπτης θεωρείται κληρονόμος. Ο Κάρο δεν προσπαθεί βέβαια να αναπαραστήσει ή να περιγράψει τους ομηρικούς ήρωες. Εχοντας βιώσει τις ραψωδίες της Ιλιάδας, επιχειρεί να υποβάλει αρχέτυπους χαρακτήρες ή καταστάσεις. Με αυτή την τελευταία του δημιουργία, συνεχίζει τη μακρά παράδοση των μυθικών θεμάτων στην ιστορία της τέχνης σ' ένα σύγχρονο πλαστικό ιδίωμα, όπου η ευρωπαϊκή γλυπτική παράδοση εμπλουτίζεται με τη συμβολική γλώσσα των τοτέμ της νέγρικης τέχνης".

Στη μακρά εικαστική διαδρομή του "Τρωικού πολέμου", αναφέρθηκε χτες ο ίδιος ο καλλιτέχνης, χαρακτηρίζοντάς τη σαν "μια αφήγηση ενιαία ενός πεδίου μάχης".

Η ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή έκθεση του Α. Κάρο στην Πινακοθήκη θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ