Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοθήκη και Εκπαίδευση

Διήμερο για τις βιβλιοθήκες και προγραμματική σύμβαση για βιβλιοθήκες στον Εβρο

Μόνο διακόσιες πενήντα βιβλιοθήκες υπάρχουν σε αντίστοιχο αριθμό σχολείων και αυτές "φυτοζωούν",γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα είναι έτσι συγκροτημένο, που αποθαρρύνει παρά ευνοεί την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την ένταξη των βιβλιοθηκών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων (ΕΕΒ), κ. Χατζοπούλου,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το διήμερο συμπόσιο που πραγματοποιείται στις 13 και 14 Μάη,στην αίθουσα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Πεσμαζόγλου 5), με θέμα: "Η βιβλιοθήκη στην εκπαίδευση".

Το συμπόσιο οργανώνουν, εκτός από την ΕΕΒ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου,στα πλαίσια της μαγιάτικης καμπάνιας "Το ΒΙΒΛΙΟ ταξιδεύει με όλα τα ΜΕΣΑ". Χτες, ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ, Γιώργος Δαρδανός,έθιξε επίσης το πρόβλημα των βιβλιοθηκών στη χώρα μας, καταθέτοντας την ανησυχία των εκδοτών για το πώς πρόκειται να αξιοποιηθούν τα 25 δισ., μέσω του Β ΚΠΣ, για ενίσχυση βιβλιοθηκών. "Οταν δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες, τόνισε, προέχει η δημιουργία τους και μετά η ενίσχυσή τους και ο εκσυγχρονισμός τους με την πληροφορική".Το θέμα της απορρόφησης των 25 δισ. θα συζητηθεί και στο διήμερο, γιατί η μέχρι τώρα απορρόφηση είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Στο διήμερο, σημαντική είναι η συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίου, εκπαιδευτικών, συγγραφέων, εκδοτών - βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκονόμων και εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η βιβλιοθήκη ως όργανο μάθησης και εργαλείο υποδομής, η δικτατορία τους ενός και μοναδικού σχολικού εγχειριδίου, οι εμπειρίες ξένων χωρών στην οργάνωση των βιβλιοθηκών, οι βιβλιοθήκες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.ά.Βιβλιοθήκες στον Εβρο

Στο πλαίσιο της προώθησης της ανάγνωσης και του εκσυγχρονισμού των βιβλιοθηκών, σχετικό πρόγραμμα έχει αναπτύξει στον Εβρο το ΕΚΕΒΙ,σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και τη Νομαρχία Εβρου. Στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε προβλέπονται πάνω από 400 εκατ.για δημιουργία δικτύου βιβλιοθηκών στον ακριτικό νομό, με διάρκεια υλοποίησης 10 χρόνια.Προκειμένου η βιβλιοθήκη να γίνει θεσμός και μέρος της ζωής των κατοίκων του απομακρυσμένου Εβρου, προβλέπονται σεμινάρια για βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους και εκπαιδευτικούς, εκδηλώσεις με τις "Βιβλιογραφικές Προτάσεις", αλλά και για τους συγγραφείς του νομού, καμπάνια για την ανάγνωση και λειτουργία κινητών μονάδων βιβλιοθηκών της ΤΕΔΚΕ, υποστήριξη ομάδων ανάγνωσης σε κοινότητες κ.ά. Το πρόγραμμα της δεκαετούς προγραμματικής σύμβασης ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση, την προηγούμενη βδομάδα, στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου του ΕΚΕΒΙ, Σπύρου Πλασκοβίτη.

  • Με σύνθημα "ΕΓΩ διαβάΖΩ" άνοιξε από χτες στο Πεδίον του Αρεως η αυλαία της 20ής Γιορτής Βιβλίου. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, που διοργανώνεται από το Σύλλογο Εκδοτών - Βιβλιοπωλών Αθηνών (ΣΕΒΑ) και το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα (8μμ). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μάη.
  • Στη "Στοά Βιβλίου" τη Δευτέρα (8μμ), οι εκδόσεις "Αγρα" και η Μαρίνα Καραγάτση θα παρουσιάσουν το λεύκωμα με το ζωγραφικό έργο της Νίκης Καραγάτση.Θα μιλήσουν οι: Αγάπη Καραγάτση, Αγγελος Δεληβοριάς, Στρατής Πασχάλης, Αλέκος Λεβίδης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βραβεύσεις εκδοτών (2007-02-06 00:00:00.0)
Οποία ντροπή τους! (2002-09-19 00:00:00.0)
Σε κρίση ο κλάδος του βιβλίου (2002-06-15 00:00:00.0)
Βιβλιοχαρτοπωλών "βήμα" (1999-01-13 00:00:00.0)
Το βιβλίο το Μάη (1998-05-05 00:00:00.0)
Σεμινάριο για το βιβλίο (1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ