Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοχαρτοπωλών "βήμα"

Σε μια κρίσιμη για την επιβίωση και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εποχή, ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών Προαστίων (ΣΒΑΠ) ετοιμάζεται να αναδείξει στα τέλη του Φλεβάρη νέα διοίκηση, που να συνεχίσει και να εντείνει τους αγώνες, που έδωσε μαζί με όλους τους ΕΒΕ η απερχόμενη διοίκηση, για να επιλυθούν τα προβλήματα του κλάδου. Για να προστατευτεί η έννοια του βιβλιοπωλείου και η πολιτιστική του προσφορά, για να διαφοροποιηθεί η οικονομική και φορολογική αντιμετώπισή του. Οι αρχαιρεσίες του ΣΒΑΠ γίνονται σε μια εποχή που τα ηλεκτρονικά πολυμέσα αλλάζουν άρδην το "τοπίο" του παραδοσιακού βιβλιοπωλείου. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέτει (στο τέλος του χρόνου αυτού) εκτός του ευρωπαϊκού "νόμου" το πανάρχαιο και σπουδαιότερο μέσο εκπολιτισμού της ανθρώπινης κοινωνίας, το βιβλίο,αφού θα καταργήσει και τα λιγοστά κονδύλια που έδινε με το "Αριάδνη", το μοναδικό πρόγραμμά της για το βιβλίο. Με τα τραστ να πνίγουν τους μικρούς, καλούς εκδοτικούς οίκους. Με τον αθέμιτο ανταγωνισμό ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, σούπερ μάρκετ και "σέντερ" καλλυντικών που πουλούν βιβλία, αρπάζοντας, κυριολεκτικά, και το μικρό εισπρακτικό ψίχουλο που απέμεινε για τα βιβλιοχαρτοπωλεία. Χαρακτηριστικό είναι η ανεξέλεγκτη και κατευθυνόμενη πώληση ξενόγλωσσων βιβλίων, σε χιλιάδες παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, με τιμή αυξημένη μέχρι και 38% και χωρίς να κόβονται αποδείξεις.

Κόντρα στο "γκρίζο" του ορίζοντα, ο ΣΒΑΠ συνεχίζει να ενημερώνει τα 2.500 μέλη του συστηματικά για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του βιβλίου, εκδίδοντας τη μηνιαία εφημερίδα του "Το βιβλιοχαρτοπωλικό ΒΗΜΑ",την οποία θα ενισχύσει, όπως αποφάσισε πρόσφατα το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ). Από τα δύο τελευταία φύλλα του (Οκτωβρη και Νοέμβρη 1998) αντλούμε αξιοσημείωτες ειδήσεις:

  • Στις αρχές του ερχόμενου Απρίλη με ένα καράβι από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στη δοκιμαζόμενη Κούβα αγαθά που της στερεί το ιμπεριαλιστικό εμπάργκο. Τα παιδιά της Κούβας, μεταξύ άλλων, στερούνται το τετράδιο, το μολύβι, το στυλό, το μπλοκ ζωγραφικής κλπ. Ο ΣΒΑΠ, λοιπόν, κάνει έκκληση στους βιβλιοπώλες, τους εκδότες, τις επιχειρήσεις παραγωγής και διακίνησης χαρτικών και σχολικών ειδών σε όλη την Ελλάδα να προσφέρουν ό,τι μπορούν για τα παιδιά της Κούβας. Για τον τρόπο συγκέντρωσης των δεμάτων, πληροφορίες στο ΣΒΑΠ (Θεμιστοκλέους 73, 10683, τηλ. 3303.977, τηλ - φαξ 3808.924).
  • Χίλιους τόμους βιβλίων ιστορικού, γλωσσολογικού, θρησκευτικού, πολιτιστικού περιεχομένου θα δωρίσει η ΠΟΕΒ στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας,η οποία ανασυστήνεται με πρωτοβουλία της Ουνέσκο. Η ΠΟΕΒ κάνει έκκληση σε κάθε Ελληνα να στηρίξει το μεγάλο αυτό έργο, που θα ξεκινήσει την προσεχή άνοιξη και θα αφορά σε 2.680.000 τόμους βιβλίων, 300.000 τίτλους περιοδικών, 50.000 χάρτες και σχέδια και 100.000 χειρόγραφα και σπάνια βιβλία.
  • Ο ΣΒΑΠ εκφράζει έντονα ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι νόμιμο και θεμιτό το στήσιμο του "ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ", της ανώνυμης εταιρίας με μετόχους το μη κερδοσκοπικό Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και 14 εκδότες. Η ΑΕ στοχεύει στη δημιουργία και εκμετάλλευση ηλεκτρονικής τράπεζας πληροφοριών με τα βιβλιογραφικά δεδομένα των βιβλίων που κυκλοφορούν στην αγορά. Ετσι η εφημερίδα του ΣΒΑΠ ρωτά ευθέως: Γιατί δε συμμετέχουν στο "ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ" η ΠΟΕΒ και άλλοι εκδότες και βιβλιοπώλες; Καταρρίπτοντας το "επιχείρημα" των ιδρυτών της ΑΕ ότι τα επαγγελματικά σωματεία, από το καταστατικό τους, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε κερδοσκοπικές εταιρίες, τονίζει ότι ενώ ούτε το ΕΚΕΒΙ, από το καταστατικό του επιτρέπεται να συμμετέχει και με το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ του επιτράπηκε να συμμετέχει σε εταιρίες, κοινοπραξίες, επιχειρήσεις κλπ. "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα", συμμετέχει στο κερδοσκοπικό "ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ", το καταστατικό του οποίου προβλέπει την αναπαραγωγή και διάθεση στο εμπόριο cd - rom, δισκέτες H/Y, έντυπα και άλλα είδη της νέας τεχνολογίας.
  • Η Εργατική Εστία το 1999 δε θα διαθέσει δραχμή παραπάνω απ' ό,τι το 1998 για αγορά βιβλίων για τους εργαζόμενους. Ετσι θα εκδοθούν περίπου 150.000 δελτία για ανάλογο αριθμό εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, για να αποκτήσουν ένα μόνο βιβλίο,αξίας 4.000 δραχμών, το ανώτερο. Από το δελτίο των 4.000 δρχ., όμως, οι βιβλιοπώλες θα εισπράττουν από την Εργατική Εστία, μόνο 3.600 δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ