Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ
Αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Επαναλαμβάνονται από την περασμένη Παρασκευή οι τρίωρες στάσεις εργασίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο της αμερικάνικης πολυεθνικής, "ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ" στη Ριτσώνα Εύβοιας. Οι στάσεις εργασίας και άλλες μορφές κινητοποιήσεων θα συνεχιστούν, όσο η διοίκηση της εταιρίας παραμένει αδιάλλακτη και δεν υπογράφει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το '97 και επιμένει στο πάγωμα των αυξήσεων για δυο τουλάχιστον χρόνια.

Η πολυεθνική προσπαθεί να καταργήσει τη διμερή Συλλογική Σύμβαση και ταυτόχρονα να απομονώσει τους εργαζόμενους από το σωματείο. Τελευταίο "επίτευγμά" της είναι να καλεί έναν - έναν τους εργαζόμενους και κάτω από πιέσεις, εκβιασμούς και κινδυνολογίες του τύπου "μετά και το αναμενόμενο κλείσιμο των εργοστασίων της "ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ" στην Ευρώπη και τον άμεσο κίνδυνο παύσεως της λειτουργίας του εργοστασίου στη Ριτσώνα", ή "λόγω των κρατουσών στην αγορά συνθηκών έχει μειωθεί δραστικά η ζήτηση προϊόντων", να επιδιώκει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας, βάσει των οποίων ο εργαζόμενος υποχρεώνεται: Να αρνηθεί τη σύμβαση που υπογράφει το σωματείο. Να απεμπολήσει κατακτήσεις, όπως "σε περίπτωση υπερεργασίας να μη λαμβάνει προσαύξηση του ωρομίσθιου 100% όπως μέχρι τώρα, αλλά 25%". Σε περίπτωση πραγματοποίησης νόμιμης υπερωρίας, "θα λαμβάνει ως προσαύξηση του ωρομισθίου του, την ποσοστιαία προσαύξηση που ορίζει ο νόμος και όχι προσαύξηση 100% από την πρώτη ώρα, όπως μέχρι τώρα".

Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό. Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι γύρω απ' το σωματείο αντιστέκονται, όπως δείχνει η καθολική τους συμμετοχή στην κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ