Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε νέους αγώνες οι ναυτεργάτες

Με συγκεντρώσεις αύριο και την Πέμπτη ναυτεργατικά σωματεία δίνουν την πρώτη απάντηση στην εκδίωξη Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και στο διάλογο - μαϊμού

Με αγώνα απαντούν ναυτεργατικά σωματεία στην εφοπλιστική έφοδο, σε κάθε κατάκτηση των ναυτεργατών και στο διωγμό τους από τα πλοία, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), ενώ την Πέμπτη επίσης στις 10.30 το πρωί, καλούν τους ναυτεργάτες σε πανναυτεργατική συγκέντρωση στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και ακτής Μιαούλη. Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία, με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, απαντούν και στο "διάλογο" - απάτη που αποδέχτηκε η πλειοψηφία της ΠΝΟ με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και διοργανώνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,Σ. Σουμάκης.Ενα διάλογο που ξεμπρόστιασαν οι ίδιοι οι εφοπλιστές, όταν άρχισαν εδώ και μέρες να πετάνε τους ναυτεργάτες απ' τα πλοία.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν την προστασία της απασχόλησης με τη διατήρηση των οργανικών συνθέσεων, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και ανάλογα με τις ανάγκες των πλοίων. Την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών και την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων της κυβέρνησης εναντίον των ναυτεργατών. Διεκδικούν, επίσης, την προστασία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος των ναυτεργατών και την αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού.

Επίκαιρη Ερώτηση

Το πρόβλημα της εκδίωξης των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία με ελληνική σημαία, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Νίκου Γκατζή.

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής: "Την περίοδο αυτή παρατηρείται πογκρόμ διώξεων Ελλήνων ναυτεργατών, από πλοία με ελληνική σημαία. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι καταγγελίες του ναυτεργατικού κινήματος για τις περιπτώσεις των πλοίων, ΠΑΡΙΣ 2, ΝΗΣΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και ΚΙΜΩΛΟΣ, των μεγαλοεφοπλιστών Λάτση, Αλαφούζου και Εμπειρίκου,αντίστοιχα. Οι περιπτώσεις αυτές αναφέρονται μόνο σαν παράδειγμα μιας επικίνδυνης κατάστασης, αποθράσυνσης των εφοπλιστών, που στρέφεται ενάντια στους Ελληνες ναυτεργάτες και την εθνική οικονομία. Ο διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών και η αντικατάστασή τους από χαμηλόμισθους, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα αλλοδαπούς ναυτεργάτες, στηρίζεται στην κρατική, κυβερνητική αδιαφορία και γίνεται με την ωμή παράβαση και αυτής της ανεπαρκέστατης νομοθεσίας.

Οι συνέπειες για τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους, θα είναι τραγικές. Στον ήδη μεγάλο αριθμό των ανέργων και εξαθλιωμένων από την ανεργία, θα προστεθούν εκατοντάδες, χιλιάδες εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και περισσότερο αν μειωθούν παραπέρα οι ήδη περιορισμένες οργανικές συνθέσεις. Τα επιχειρήματα των εφοπλιστών περί μείωσης της "ανταγωνιστικότητας" του ελληνικού πλοίου, όπως αποδεικνύεται από συγκεκριμένα στοιχεία, είναι αβάσιμα".

Τέλος, ερωτάται ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, "τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα για την κατάργηση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, την τήρηση της νομοθεσίας και το σταμάτημα του διωγμού των Ελλήνων ναυτεργατών; Καθώς και για την ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος δουλιάς, αλλά και για την προστασία των ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ