Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
Μία από τα ίδια και φέτος

Σύσκεψη έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, όπου ακούστηκαν τα γνωστά "ευχολόγια" περί ετοιμότητας και οργάνωσης...

Σε τίποτα δεν αλλάζει και φέτος ο αντιπυρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα δάση, ενώ ήδη οι πρώτες πυρκαγιές έκαναν απειλητικά την εμφάνισή τους. Οκτακόσια στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης κατέστρεψε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την προηγούμενη Πέμπτη στην περιοχή Καλλιθέας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου και οι ζημιές φτάνουν περίπου τα 300 εκατομμύρια.

Χτες στο υπουργείο Γεωργίας έγινε η δεύτερη, φέτος, "εθιμοτυπική" σύσκεψη (η πρώτη είχε γίνει στις 4 του Μάρτη), στην οποία ξανακλήθηκαν εκπρόσωποι από τα υπουργεία που εμπλέκονται στην πυροπροστασία των δασών. Από την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ειπώθηκαν για άλλη μια φορά τα γνωστά περί ετοιμότητας, συντονισμού, διασποράς των εναέριων μέσων κλπ., αλλά τίποτε δεν προϊδεάζει ότι αλλάζει κάτι. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η πυροπροστασία των δασών αφήνεται πάλι στο "έλεος" των εμπρηστών και των καιρικών συνθηκών.

Στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης, ανακοινώθηκε η διασπορά και ο αριθμός των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ειπώθηκε πως ο αντιπυρικός αγώνας ξεκινά με ασκήσεις ετοιμότητας, που θα γίνουν μέσα στο Μάη σε επιλεγμένους νομούς και με καμπάνια ενημέρωσης του πολίτη που θα αρχίσει από τις 22 Μάη. Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα γίνουν ανάλογες συσκέψεις στις Περιφέρειες. Ομως, η πραγματικότητα λέει ότι ακόμα και τα θέματα ρουτίνας δεν έχουν λυθεί. Για παράδειγμα, οι προσλήψεις των 5.500 εποχικών υπαλλήλων - δασοπυροσβεστών δεν έχουν γίνει ακόμα και έτσι, για άλλη μια χρονιά, θα ριχτούν ανεκπαίδευτοι να παλέψουν με τις φλόγες. Από τα 15 αεροπλάνα "Καναντέρ" που θα κατανεμηθούν σε 5 βάσεις ανά την Ελλάδα, μόνο τα 11 μπορούν να πετάξουν. Τα άλλα τέσσερα, που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τη Νέα Γιουγκοσλαβία, στην καλύτερη περίπτωση, δεν πρόκειται να πετάξουν πριν τις 15 Ιούλη και μάλιστα το ένα από αυτά θα μπορεί να πετάξει μετά το Νοέμβρη. Και η κοροϊδία συνεχίζεται, αφού η κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει αυξημένο τον αριθμό των εναέριων μέσων για τη δασοπροστασία, ανακοίνωσε πως θα αξιοποιηθούν φέτος και τα 12 ψεκαστικά αεροπλάνα "GRUMMAN", που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του δάκου.

Η όλη πολιτική που ακολουθείται δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα δίδαγμα από τη μέχρι σήμερα αρνητική εμπειρία στο θέμα αυτό και η αντιπυρική προστασία αναλώνεται σε σχέδια επί χάρτου, σε ασκήσεις ετοιμότητας και οργάνωσης, χωρίς να κάνει τίποτα για τη δημιουργία του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου. Αυτό που έδειξε και η χτεσινή σύσκεψη είναι ότι και φέτος το βάρος της προστασίας των δασών δίνεται στην καταστολή και όχι την πρόληψη, χωρίς τα απαιτούμενα κονδύλια, με σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στις δυνάμεις πυρόσβεσης και κυρίως τις επίγειες, οι οποίες, για άλλη μια χρονιά, παραμένουν χωρίς ενίσχυση με μηχανικά μέσα και θα στελεχωθούν την τελευταία στιγμή με εποχικό προσωπικό, ενώ ακόμα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στο θέμα του συντονισμού και της διασποράς των μέσων πυρόσβεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ