Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνέδριο "διαλόγου" με... απουσίες

Διεθνές συνέδριο με θέμα "Τηλεόραση - Κοινωνία - Πολιτική", διοργανώνει το MEGA από τις 25 έως και τις 27 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος που "ώθησε" το MEGA στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, όπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του καναλιού Αντώνης Θεοχάρης, είναι το ότι η τηλεόραση στη χώρα μας θα πρέπει να οδηγηθεί σ' έναν "καλύτερο δρόμο". Χαρακτήρισε τον ανταγωνισμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών "κατηφορικό" και υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι το "κράτος δεν κατόρθωσε ούτε φαίνεται ότι μπορεί για αρκετό καιρό, να δημιουργήσει ένα σωστό τηλεοπτικό περιβάλλον".

Στο Συνέδριο θα μιλήσουν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, πολλοί δημοσιογράφοι, αναλυτές και επιστήμονες. Τις εμπειρίες τους έχουν κληθεί θα καταθέσουν δημοσιογράφοι και στελέχη ΜΜΕ, ευρωπαϊκών χωρών, της Αμερικής και της Ιαπωνίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν θέματα, που αφορούν στις σχέσεις τηλεόρασης, κοινωνίας και πολιτικής, η εμπορική διάσταση της τηλεόρασης, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ενώ θα γίνει και απολογισμός για τα επτά χρόνια ζωής της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Οι ομιλητές στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο δημοσιογραφικό "τηλεοπτικό" χώρο, ενώ εμφανής είναι η απουσία των απόψεων όλων των κομμάτων, αλλά και φορέων που έχουν άμεση σχέση με την τηλεόραση και το παραγόμενο προϊόν. Στους ομιλητές, για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνεται κανένας σκηνοθέτης, πράγμα που έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Εταιρεία έχει εκφράσει τη "λύπη" της γιατί δεν έχουν κληθεί Ελληνες σκηνοθέτες και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι με την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα "άρχισε η διαδικασία για τη μετατροπή της τηλεόρασης από Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης". Ο διευθύνων σύμβουλος του MEGA, χτες τόνισε ότι με το συνέδριο ανοίγει ένας διάλογος. Υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια ν' "ακουστούν όλες οι απόψεις", αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά... "λυπάμαι αν δε θα μπορέσουμε να ακούσουμε όλους όσοι έχουν κάτι να πουν..". Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι σκηνοθέτες έχουν "παρανοήσει το ρόλος τους, θεωρούν εαυτούς παραγωγούς", ενώ στην πραγματικότητα είναι... "τεχνικοί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ