Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΛΙΟΥΣ ΚΟΝΤΡΟΤΑΣ
Η σκιά του φιδιού

Πόσο πλουτίζει ο εσωτερικός κόσμος, όταν σαν τον Οδυσσέα γνωρίζουμε πολλές χώρες και τη νοοτροπία των ανθρώπων τους. Μ' ένα βιβλίο γλιτώνουμε Συμπληγάδες, Κύκλωπες και Λωτοφάγους και ασφαλισμένοι βυθιζόμαστε στη μαγεία του καινούριου.

Η αίσθηση αυτή μάς κυρίεψε, διαβάζοντας το βιβλίο "Η σκιά του φιδιού",του σημαντικού νέου συγγραφέα των λιθουανικών Γραμμάτων Σολιούς Κοντροτάς (γεννήθηκε το 1953). Με ιδιόρρυθμους πρωταγωνιστές συνθέτει έναν απέραντο καμβά της χώρας του, από τα μέσα σχεδόν του περασμένου αιώνα ως και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Οι ιστορικές τύχες των αγροτικών κυρίως πληθυσμών της Λιθουανίας, παρόμοιες σ' όλο τον κόσμο, για την ανάγκη του μοιράσματος της γης στους ακτήμονες, οι εξεγέρσεις των χωρικών γίνονται το σημείο εκκίνησης για να ξετυλιχτούν μετά οι πολλές περιπέτειες των ηρώων του. Ιστορικές καταστάσεις, αισθήματα που εξελίσσονται σε μεγάλα πάθη οδηγώντας ως και στο έγκλημα, ήθη κι έθιμα, συνήθειες, διαποτισμένα με τη νοοτροπία του λιθουανικού λαού εκθέτει σε άμεση θέα με τη δυναμική και νευρώδη γραφίδα του ο συγγραφέας.

Ο τρόπος και το περιεχόμενο του γραπτού αυτού λόγου εξηγούν και γιατί ο Σολιούς Κοντροτάς θεωρείται διεθνώς ένας από τους σημαντικούς συγγραφείς. Η πολύ καλή μετάφραση της Λήδας Παλλάντιου βοήθησε στην απρόσκοπτη προσέγγιση του κειμένου. (Εκδόσεις Ψυχογιός,1996).

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ