Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Εμμένει στη σύνθεσή του η κυβέρνηση

Μ. Κοψίδης: Μέλημα της κυβέρνησης, η διασφάλιση του απόλυτου ελέγχου των ΜΜΕ

Η κυβέρνηση εμμένει στη σημερινή σύνθεση του ΕΣΡ, διατηρώντας έτσι την πλειοψηφία και ελέγχοντας, ουσιαστικά, το ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Στο νέο ΕΣΡ δε θα συμμετέχει εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, αφού η κυβέρνηση δε θ' αλλάξει το νόμο. Τα κόμματα ήδη έχουν ορίσει τους εκπροσώπους τους στο νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και αναμένεται να οριστεί και πρόεδρός του από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Σύμφωνα και με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, η κυβέρνηση μένει σταθερή στην απόφασή της να μην αλλάξει τη διάταξη του νόμου που αναφέρεται στη σύνθεση του ΕΣΡ. Στο ΕΣΡ έτσι θα μετέχουν εκπρόσωποι των τεσσάρων πρώτων σε δύναμη κομμάτων της Βουλής. Η κυβέρνηση, όμως, όπως φάνηκε και από την ομιλία του πρωθυπουργού προχτές στη Βουλή, αλλά και από τις χτεσινές δηλώσεις του Δημήτρη Ρέππα, σχεδιάζει να τροποποιήσει το ισχύον νομικό πλαίσιο στις διατάξεις που αφορούν στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, προσανατολίζεται να δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στον πρόεδρο του ΕΣΡ, ο οποίος όπως είπε χτες ο Δ. Ρέππας, θα μπορεί "να επεμβαίνει αυτομάτως για ν' αντιμετωπίσει σε επίπεδο δεοντολογίας, διάφορα προγράμματα".

Το ΚΚΕ και στη Βουλή όταν ψηφιζόταν ο νόμος, ζητούσε και ζητά τη συμμετοχή στο ΕΣΡ, όλων των κομμάτων, αλλά και αρμόδιων φορέων, όπως για παράδειγμα, της ΕΣΗΕΑ. Ο Δημήτρης Τσοβόλας προχτές στη Βουλή, αναφερόμενος στη μη συμμετοχή εκπροσώπου του κόμματός του στο ΕΣΡ, μίλησε για "συνωμοσία σιωπής". Ο Μάκης Κοψίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με χτεσινή του δήλωση σχετικά με τη σύνθεση του ΕΣΡ, επανέλαβε την ανάγκη για τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, καθώς και φορέων που έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ. Επεσήμανε επίσης και πάλι, ότι με τη σύνθεση έτσι όπως αυτή ορίζεται από τον ισχύοντα νόμο, ο έλεγχος του ΕΣΡ ανήκει στην κυβέρνηση. Ολόκληρη η δήλωση του Μάκη Κοψίδη, έχει ως εξής:

"Σχετικά με τις δηλώσεις του Δ. Τσοβόλα για τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από το ΕΣΡ και τη συναίνεση σ' αυτό, δήθεν και του ΚΚΕ, τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι το ΚΚΕ απαιτεί την αλλαγή του νόμου, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και δε σιωπά ένοχα, όπως δήλωσε ο Δ. Τσοβόλας". Ο Μάκης Κοψίδης τονίζει ότι θα πρέπει: "στη σύνθεση του ΕΣΡ να συμμετέχουν όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, καθώς και φορείς δημοσιογραφικοί και άλλοι. Να μην έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να ορίσει τα 5 από τα 9 τακτικά μέλη του ΕΣΡ, ελέγχοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία του συμβουλίου".Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "επιμένοντας σ' αυτό το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο για το ΕΣΡ, δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά ν' αποδεικνύει, ότι μοναδικό μέλημά της και στο χώρο της πληροφόρησης, είναι η διασφάλιση του απόλυτου ελέγχου της στα ΜΜΕ και η στήριξη των συγκροτημάτων που τα ελέγχουν".

Ο Δημήτρης Ρέππας χτες "εξηγώντας" την εμμονή της κυβέρνησης να μην αλλάξει τη σύνθεση του ΕΣΡ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει τη "σταθερότητα και τη διάρκεια που πρέπει να έχει το ΕΣΡ, ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή" και πως οι "εκλογικές διαδικασίες" και τα εκλογικά αποτελέσματα "δεν οριοθετούν τη σύνθεση του ΕΣΡ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ