Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Με συλλαλητήριο απαντούν στο ... διάλογο!

Πανεργατικό Συλλαλητήριο, την Πέμπτη 22 του μήνα, στις 7 το απόγευμα στην Πλ. Κοραή,διοργανώνουν 23 πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά, δίνοντας έτσι μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΠ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης και με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ,του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης,μιλώντας στη σύσκεψη τόνισε: "Κύριο μέλημα της κυβέρνησης μέσα από αυτόν τον ψευτοδιάλογο είναι να αφαιρέσει συνολικά κατακτήσεις των εργαζομένων. Απαιτείται, λοιπόν, ο συντονισμός της δράσης μας".

Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝΣ. Τσιμπόγλου σημείωσε: "Πήγαν οι υπουργοί στο Πέραμα και είπαν ότι με την άρση του καμποτάζ θα έχουμε ανάπτυξη! Αντέδρασαν τα σωματεία και δεν αντέδρασε το ΕΚΠ. Η σιωπή είναι συνενοχή". Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και γραμματέας του ΕΚΠ Γ. Μανουσογιαννάκης σημείωσε ότι οι αντεργατικές επιλογές έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται και είναι παραπάνω από αναγκαίος ο συντονισμός και η κοινή δράση.

Σε κοινή ανακοίνωση των σωματείων τονίζεται ότι "με τον κατ' επίφαση "κοινωνικό διάλογο", που προβάλλει η κυβέρνηση επιχειρείται η ντε φάκτο ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων έτσι όπως επιβάλλεται μέσα από τη "Λευκή Βίβλο" και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ". Οι εργαζόμενοι, με βάση την ανακοίνωση, διεκδικούν: Απαγόρευση των απολύσεων, καμία μείωση οργανικής σύνθεσης των πλοίων. Εφαρμογή κλαδικής πολιτικής ανάπτυξης για τη Ζώνη με αύξηση της απασχόλησης. Επαναλειτουργία των εργοστασίων που έκλεισαν στον Πειραιά. Αμεση επιδότηση όλων των ανέργων με τη μείωση των προϋποθέσεων για την εγγραφή τους στο Ταμείο Ανεργίας. Αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, ίσο με το 80% του ημερομισθίου της ΕΣΣΕ. Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης 55 για τα βαρέα και 60 για τα μεικτά, την αύξηση των κατώτερων συντάξεων ίση με τα 20 ημερομίσθια του κατώτερου ημερομισθίου. Πλήρη σύνταξη με 10.500 ένσημα ανεξαρτήτου ηλικίας. Ολες οι συντάξεις να αυξηθούν στο 80% του βασικού μισθού των εν ενεργεία. Πενθήμερο, 35ωρο με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση 6ημέρου. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικών μορφών απασχόλησης. Πλήρη εκδημοκρατισμό της ναυτικής νομοθεσίας και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Συντονιστική Επιτροπή Πάτρας

"Τα 19 σημεία - φωτιά του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου που αποτελούν την πιο σφοδρή επίθεση εναντίον των εργαζομένων", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας. Επίσης, καταγγέλλει και τον ΓΓ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, "ο οποίος υλοποιώντας την κυβερνητική στρατηγική του "κοινωνικού διαλόγου" και προσποιούμενος φόρτο εργασίας, αρνήθηκε να δεχτεί σωματεία και συνδικαλιστές που θα έκαναν παράσταση καταγγελίας για την παγίδα του "κοινωνικού διαλόγου"... που άρχισε προχτές στην Αθήνα και κατέληξε σε φιάσκο μιας οικογενειακής υπόθεσης, μεταξύ βιομηχάνων - κυβέρνησης και κυβερνητικά υποταγμένων συνδικαλιστών της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

Συνταξιούχοι Καβάλας

Σύσκεψη - συζήτηση, με θέμα τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, αλλά και το μεγάλο θέμα της έναρξης του απατηλούδήθεν κοινωνικού διαλόγου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη από τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΒΦΛ, τα οποία απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νομού Καβάλας.

Εκτίμηση της συζήτησης είναι ότι "η κυβέρνηση επιχειρεί υποτασσόμενη στις εντολές των Βρυξελλών και της "Λευκής Βίβλου", να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση, εξυπηρετώντας τα σκοτεινά συμφέροντα των πολυεθνικών και των υποτελών τους της ελληνικής πλουτοκρατίας".

Τέλος, αποφασίστηκε μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη κινητοποίηση των συνταξιούχων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ