Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συμβιβασμός με... αργά βήματα

Σύσκεψη για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό χτες στου Μαξίμου

Η "ρεαλιστική" εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Η σύσκεψη κράτησε περίπου δύο ώρες και μετά την ολοκλήρωσή της δεν έγιναν δηλώσεις ούτε υπήρξε κάποια ανακοίνωση από την κυβέρνηση, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια απόκρυψης των δυσκολιών, των αντιθέσεων και εν τέλει της αδυναμίας της κυβέρνησης να προγραμματίσει ακόμη και τις μεσοπρόθεσμες κινήσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ελληνοτουκικά και οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων, οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και το Κυπριακό αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η Αθήνα επιδιώκει να επιβραδύνει τις εξελίξεις, καθώς διαπιστώνει πως το "ήπιο" κλίμα που δημιουργείται λόγω της "καλής θέλησης" που επιδεικνύει, έχει κόστος που, προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να καταβάλει.

Ετσι, λοιπόν, φαίνεται πως οι "βιαστικοί", μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, για την προώθηση συμβιβασμών με την Αγκυρα χάνουν το πλεονέκτημα των κινήσεων και πρυτανεύει η "λογική" αυτών που υποστηρίζουν πως οι προτεινόμενες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά έχουν κόστος που δεν είναι δυνατό να καταβληθεί.

Στη χτεσινή σύσκεψη επικράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη πως η διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, μέσα από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων, πρέπει να πραγματοποιηθεί, σε πρώτη φάση, δι' αλληλογραφίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πληροφορίες το υπόμνημα των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων θα υποβληθεί στην ολλανδική προεδρία το αργότερο δυνατό και δε θα είναι τίποτε περισσότερο από μια γενική αναφορά στους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Με την τακτική αυτή η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποφύγει, για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων (οι οποίες ουσιαστικά θα αποτελούν την καταγραφή των διαφορών των δύο χωρών και θα προτείνουν διαδικασίες επίλυσής τους) και παράλληλα τη διατήρηση του ήπιου κλίματος που έχει δημιουργηθεί. Ενας ακόμη στόχος της ελληνικής αργοπορίας είναι η παράδοση της διαδικασίας συνομιλιών, μέσω των επιτροπών, στην επόμενη κοινοτική προεδρία (Λουξεμβούργο), η οποία, όπως εκτιμά η Αθήνα, δεν είναι σε θέση να πιέσει για πρόοδο.

Η λογική των καθυστερήσεων που υιοθετεί η Αθήνα συνδέεται και με τις διεργασίες στο Κυπριακό. Η Αθήνα αναγνωρίζει πως δεν είναι δυνατό να διαπραγματευτεί επί της ουσίας για το Αιγαίο, πριν δρομολογηθούν διαδικασίες διεξόδου στο Κυπριακό. Ο λόγος, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, είναι απλός: "Στην Κύπρο ζητάμε, στο Αιγαίο μας ζητάνε"...

Η τακτική των "αργών βημάτων" που κατά τα φαινόμενα υιοθετήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη, θα "επεξηγηθεί" σε αρμόδια κομματικά και κυβερνητικά όργανα (στις 6.6.97 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της ΚΤΕ για την Αμυνα) και αναμένεται να βοηθήσει στην εκτόνωση των όποιων, υπαρκτών ή τεχνητών, αντιρρήσεων στο κυβερνών κόμμα.

Μορατόριουμ πτήσεων

Παρ' όλα αυτά, τα "απαραίτητα" βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης πραγματοποιούνται, όπως φαίνεται από την ικανοποίηση με την οποία αντιμετωπίζει η Αγκυρα την απόφαση της Ελληνικής Αεροπορίας να μην πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από την Κύπρο κατά τη διάρκεια της κοινής στρατιωτικής άσκησης "Τοξότης - Βεργίνα".

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι αρχές των ΗΠΑ τους ενημέρωσαν για την απόφαση της Ελληνικής Αεροπορίας και πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι θα κάνει το ίδιο σε παρόμοιες ασκήσεις, σε περίπτωση που τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη δεν πραγματοποιήσουν πτήσεις πάνω από την Κύπρο κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Ο Ο. Ακμπέλ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν πολλές φορές και στις δύο πλευρές το θέμα αυτό ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. "Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση την αποδοχή από την ελληνική πλευρά της προτάσεως των ΗΠΑ", είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος και κατέληξε λέγοντας ότι "πιστεύουμε πως τέτοιου είδους βήματα θα συμβάλουν στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ