Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ακόμα δεν είδατε τίποτα...

Με τη γλώσσα των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου εμφανίστηκε - όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο - για μια ακόμη φορά στη Βουλή ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με τη λογική του μονόδρομου της ενσωμάτωσης της χώρας μας στην ΕΕ, αλλά και με την εξαγγελία ακόμη σκληρότερης αντιλαϊκής πολιτικής ο Κ. Σημίτης αποσαφήνισε - σε μια στιγμή που ακόμη δεν έχουν κοπάσει οι διθύραμβοι περί κοινωνικού διαλόγου - ότι το παιχνίδι είναι στημένο και τα χαρτιά σημαδεμένα, με μόνο χαμένο εκ προοιμίου τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Παρά δε την προσπάθειά του να πείσει ότι οι θυσίες θα φέρουν αποτέλεσμα - αγωνιωδώς επιχείρησε να πείσει ότι τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά - το μόνο που κατάφερε ήταν να περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα αυτό που τα λαϊκά στρώματα μέλλει να ζήσουν στα επόμενα χρόνια. "Η Ελλάδα - σημείωσε - δεν ικανοποιεί ακόμη κανένα από τα κριτήρια που καθορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη συμμετοχή στη νομισμαστική ένωση. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός, εφόσον συνεχιστεί η άσκηση της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια με σταθερότητα και συνέπεια".

Πλήρης ανατροπή των εργατικών κατακτήσεων

Αναλύοντας σε γενικές γραμμές τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό: "Η λειτουργία των δικτύων πληροφόρησης - τόνισε -, οι νέες τεχνολογίες, η εργασία από απόσταση, η παρουσία των μεταναστών και πολλά άλλα, ανατρέπουν μέρα με τη μέρα αυτό που ιστορικά θεωρήθηκε μη αμφισβητήσιμο. Πρέπει να βρούμε μια απάντηση στη δυναμική αυτή. Πρέπει να οργανώσουμε νέους κανόνες γιατί η εμμονή στους παλιούς απλούστατα δεν έχει κανένα αντίκρισμα στην πράξη". Μ' άλλα λόγια γενίκευση της μερικής απασχόλησης, της υποαπασχόλησης, του εργασιακού μεσαίωνα, κατάργηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κ.ο.κ.

Ενταση των ιδιωτικοποιήσεων

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι στο άμεσο προσεχές μέλλον θα ενταθεί η πολιτική ξεπουλήματος στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς τι θα μείνει από τη σημερινή δημόσια περιουσία. "Προχωρούμε - είπε - με ταχείς ρυθμούς την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕ και της ΔΕΠ, ενώ τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η πώληση του δεύτερου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ. Στον τραπεζικό τομέα προωθείται η εξυγίανση των τραπεζών με κρατική συμμετοχή και προχωρούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας Κρήτης και της τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας. Το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ήδη έτοιμο. Στον τομέα του τουρισμού προωθούνται μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΤ και την αξιοποίηση της περιουσίας του". Ακόμη ο πρωθυπουργός ενέταξε στα θετικά βήματα της κυβέρνησής του την απελευθέρωση της αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια (κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ), που όπως είπε πραγματοποιήθηκε κατ' εφαρμογή Οδηγίας της ΕΕ, και υποσχέθηκε παρόμοια βήματα σε τομείς όπως η έρευνα, η τεχνολογία, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι τηλεπικοινωνίες κλπ. Ολα αυτά, όπως είπε, εντάσσονται ταχύτατα στη δυναμική του ανταγωνισμού". Και πρόσθεσε: "Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περιορίσουμε τις αναποτελεσματικές λειτουργίες που συχνά συνδέονται με ισχυρή κρατική παρουσία και να δημιουργήσουμε πιο στέρεες ανταγωνιστικές και παραγωγικές δομές". Στα πλαίσια της ίδια πολιτικής κατεύθυνσης ενέταξε και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνησή του στον αγροτικό τομέα. Ούτε λίγο - ούτε πολύ ξεκαθάρισε ότι το ξεκλήρισμα της υπαίθρου και το πέρασμα της γης σε όσο το δυνατόν λιγότερα χέρια είναι προ των πυλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ