Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανασταίνουν το "Δράκο" της ΔΕΗ στο Κερατσίνι

Αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Κερατσινίου για την περιβαλλοντική υποβάθμιση, η κυβέρνηση θέτει σε λειτουργία το εργοστάσιο

Η ΔΕΗ και ο λαός του Κερατσινίου θα υποστούν από σήμερα τις πρώτες συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής των καθυστερήσεων στο έργο του φυσικού αερίου, που επέβαλε η προτεραιότητα της εξυπηρέτησης των διαπλεκόμενων μεγαλοσυμφερόντων. Προκλητικά και αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Κερατσινίου για την περιβαλλοντική υποβάθμιση, η κυβέρνηση θέτει σε λειτουργία το εργοστάσιο που για 16 ολόκληρα χρόνια μένει σε απραξία, προκειμένου να καλύψει τα "κενά" της πολιτικής που εφαρμόζει στον τομέα της ενέργειας.

Πρόκειται για ένα ακόμη ενεργειακό σκάνδαλο με οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Η οικονομική διάσταση αφορά το κόστος της μετατροπής του σταθμού, για να είναι σε θέση να καίει φυσικό αέριο, αλλά και της κατασκευής του αγωγού, που απαιτήθηκε από την Ελευσίνα μέχρι το Κερατσίνι, καθώς και του αντίστοιχου μετρητικού σταθμού, συνολικού κόστους άνω των 20 δισ. δρχ. Κυρίως, όμως, αφορά στην αντιοικονομική χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, όπου η απόδοσή του περιορίζεται στο 50% και ειδικά στο συγκεκριμένο σταθμό, που δεν είναι συνδυασμένου κύκλου μόλις στο 35%.

Η περιβαλλοντική διάσταση αφορά στη βεβαρημένη περιοχή του Κερατσινίου λόγω της χρόνιας φιλοξενίας της ΔΕΗ στην περιοχή, το εργοστάσιο της οποίας δικαιολογημένα αποκαλείται"Δράκος της ΔΕΗ" και τις αντιδράσεις των κατοίκων της που διεκδικούν την αναβάθμισή της.

Σύμφωνα με σχέδιο επαναλειτουργίας του σταθμού, από σήμερα αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη μονάδα, ενώ άμεσα αναμένεται και η λειτουργία της δεύτερης. Εχει προγραμματιστεί η κατανάλωση 480 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, ενώ, με βάση σχετική συμφωνία που υπεγράφη την προηγούμενη χρονιά, το εργοστάσιο θα λειτουργήσει συνολικά 33 μήνες, δηλαδή επί 8 μήνες κατά τα τρία πρώτα χρόνια και επί τρεις μήνες για άλλα τρία χρόνια.Στη συνέχεια θα ενεργοποιείται μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ